Uge 15 – Hvor langt må hvalpen gå?
Skrevet af Ditte Varling | Dyrlæge
Hvor langt må hvalpen gå på tur?
Din hvalp er nu 15 uger gammel og er allerede meget større end da den blev født. Vidste du at små racer kan gange deres fødselsvægt med 20 i løbet af 10 måneder? Mens helt store racer kan gange deres fødselsvægt med 100 i løbet af 24 måneder! Med andre ord vokser din hvalp hurtigt og det sætter krav til, hvor meget den må motionere, for ikke at belaste dens led. Men hvor meget langt må du så gå med den? Det gør dyrlæge Ditte Varling dig klogere på i denne uge.
Små racer vokser hurtigt, og allerede i en alder af ti måneder kan de have ganget deres fødselsvægt 20 og nået deres voksenvægt. Meget store racer derimod vokser i længere tid og det kan tage op til to år, før de når fuld modenhed. I denne periode kan disse racer til gengæld øge gange deres fødselsvægt 100. Hvalpe af store racer har således en ekstrem intensiv vækst, derfor er dette en meget følsom periode i hvalpens liv.
Motion i overflod kan skabe negative resultater
Både fysisk og mental stimulering af din hvalp er vigtig for dens optimale udvikling, men din hundehvalp ikke har behov for lange gåture – for meget motion kan faktisk påvirke dens vækst i en negativ retning. Det er i stedet vigtigt, at lade din hvalp udforske og undersøge verden omkring sig i sit eget tempo, så den får en masse positive oplevelser sammen med dig. Jeres fælles gåture skal være korte, og gerne på blødt og varieret underlag. Man skal som ejer undgå for meget monoton gang med sin hvalp, f.eks. den type gang vi ser på fortove eller lignende, hvor hunden har samme bevægelsesmønster igennem længere tid. Dette er nemlig hårdt for hvalpens umodne krop og kan have betydning for udviklingen af led og sener.
Mange nye hvalpeejere har sikkert hørt tommelfingerreglen om “Din hundehvalps alder i uger svarer til det antal minutter din hundehvalps gåtur må vare”. Denne regel er desværre ikke helt retvisende, idet din hvalps alder, race og væksttype kan påvirke, hvor langt den må gå. Store racer vokser langsommere end små racer, og man skal derfor passe på med at påvirke deres led med for lange ture for tidligt. Man bør generelt holde turen under 15 min indtil hvalpen bliver 12 uger gammel, og herefter kan man langsomt øge gåturens længde. Grundlæggende er det dog vigtigt, at hvalpen får nye indtryk, fremfor at gå langt, så sørg for at din hvalp får oplevet forskellige miljøer, nye underlag og dufte. I skoven, på stranden og i kuperet terræn må din hundehvalp gerne gå en smule længere ture. Faktisk forebygger fysisk aktivitet i kuperet terræn og på blødt underlag forskellige ledsygdomme og -skader. Det er nemlig med til at opbygge muskulatur og det giver hvalpen bedre koordination og balance.
Må hvalpen gå på trapper?
Ligesom ved almindelig gang, så gælder det samme i forhold til trapper: det er ikke sundt for din hvalp at udføre monotone bevægelser. Dette betyder at det ikke er godt for din hvalps udvikling at gå mange gange op og ned ad trapper hver dag. Hvalpe kan dog godt klare en mindre trappe, når den kan gå fornuftigt på den, så hvis du 1-2 trin foran din hoveddør, er det ikke noget problem. Det er dog meget vigtigt, at din hvalp ikke skrider på trappen. Så hvis du har du en glat trappe, bør du bære din hvalp eller lægge et skridsikkert underlag på trappetrinnene.
Er hvalpen overvældet på gåturen?
Selvom man følger anvisninger og ikke går for langt med sin hundehvalp, så det vigtigt at holde øje med dens kropssprog før, under og efter turen. Hvalpe er ligesom børn individuelle og det er forskellig fra hvalp til hvalp hvornår den bliver overvældet af de nye indtryk på turen. Nogle hvalpe kan klare mange nye indtryk, imens man skal tage det roligt med andre. Man bør derfor holde øje med alle tegn på træthed eller stress, f.eks. hvis hvalpen lægger sig ned midt på turen, ikke har lyst til at gå videre eller pludselig har udbrud af gøen, bid, løben og springen rundt som tegn på mental stress.
Efterfølgende tegn på stivhed, ømhed eller tøven ved at gå tur, skal ligeledes tages alvorligt og hvis din hvalp ikke vil have snoren på, kan det både være utryghed ved selve snoren og halsbåndet, men også skyldes at hvalpen husker, at den blev øm eller overvældet ved sidste tur. Hvis din hundehvalp er utryg ved at gå tur eller ikke vil besørge på turen, så sørg for at gå den samme helt korte tur i nogle dage, så du begrænser hvor mange nye indtryk den får.
Hvilke krav har væksten til ernæringen?
For at opnå en god vækst er det også vigtigt hvad den spiser. Hvalpe har et andet næringsstofbehov sammenlignet med en voksen hund. Den store forskel ligger i, at hvalpe er i vækstfase, og derfor har de behov for flere kalorier samt et højere protein- og fedtindhold end voksne hunde. På samme tid stiller hvalpe andre krav til korrekt tildeling af fosfor og calcium, for at understøtte en sund knogleudvikling og sikre en optimal vækstperiode.
For mange af de ovenstående næringsstoffer og øget kalorietildeling kan dog medføre en for hurtig vækst og skabe led-problemer samt overvægt senere hen i live. Derfor er det vigtigt, at hvalpen følger en foderplan der afspejler den alder og race.