Uge 17 – Hvalpen springer op

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
Labradoodle på en græsplæne, der løber hen mod kameraet i en fredelig maner

Når hvalpen springer op af dig

Poteaftryk på bukserne og hullede strømpebukser. Måske du kan nikke genkendende til det? Din hvalp er nu 17 uger gammel og er uden tvivl glad for dit selskab. Så glad at den gerne vil være helt tæt på dig – og det kan resultere i, at hvalpen hopper op ad dig. I den her uge får du råd til, hvordan du lærer din hvalp ikke at hoppe op.

To hunde som hilser på hinanden, starter med at snuse til hinandens hoveder. Her starter de med snude og mund og går så videre til ørerne og halsen. Grunden til at de starter med lige netop hovedet, er fordi der her er særligt mange duftstoffer, som giver dem en masse informationer om hinanden. Hvalpe har endnu en grund til at søge hovedet på andre hunde. De slikker den anden hund for at vise ”beroligende adfærd” – hvilket også kaldes dæmpende signaler. Det er deres måde at vise, at de godt ved, at de er små og signalerer dermed til den anden hund, at den ikke skal gøre dem noget.

Når din hvalp søger dit ansigt, er det dermed en helt naturlig adfærd. Men det er en adfærd, som de fleste folk ikke bryder sig om, for det betyder, at hvalpen springer op, for at komme nærmere vores ansigt. Det kan resultere i ødelagt tøj og deciderede uheld, hvis man er så uheldig at vælte. Særligt små børn kan være udsatte, hvis hunden viser den her form for hilseritual. Det er derfor en god ide at lære hvalpen, at hilse med alle fire poter plantet i jorden.

Det din hvalp søger, når den hilser – det er kontakt. Den vil enormt gerne hilse på dig og have at du hilser igen. Vi skal lære hvalpen, at hvis den springer op, så får den det modsatte – nemlig ingen kontakt.

Når du kommer hjem, så gør dette:

Sig ”hej” til hvalpen uden at røre den. Springer hvalpen op, så vend ryggen til den. Selvom den bliver ved med at springe op, så er det vigtigt, at du ikke henvender dig til den, men i stedet ignorerer den.
Når hvalpen springer ned, så ros den, vend dig om, sæt dig ned i dens højde og hils på den. Nu må du gerne ae og nusse den.
Begynder hvalpen at springe op efter dit ansigt mens du sidder, så rejs dig op, vend ryggen til og afvent at den har poterne i jorden. Du gentager nu punkt to. Disse tre punkter gentager du indtil der er ro på hvalpen.

 

Skal man skælde ud?

Det kan være fristende at skælde hvalpen ud, når den hopper op. Men du kan risikere at opnå det modsatte. Din hvalp har lige skulle undvære dig og er nu helt vildt glad for at se dig. Skælder du den ud, vil det skabe stor frustration hos hvalpen, som med alt sandsynlighed vil søge dig endnu mere for at få din anerkendelse og din opmærksomhed. Dertil kommer at er du sur, så vil hvalpen prøve at ”dæmpe” dig, ved at slikke dig i hovedet.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.