Uge 44 – Gør din hund klar til fest og høje lyde

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Gør hvalpen festklar

Din hund er nu 44 uger gammel, en vaskeægte teenager med gang i rumpetten og en evig lyst til fest og larm… eller har den? Rigtig mange hunde er nemlig ikke helt trygge ved pludselige eller høje lyde. I den her uge ser vi på, hvordan du lydtræner din hund, så I trygt kan holde fødselsdag, nytår mm. sammen.

Vores hunde hører markant bedre end vi mennesker gør og har derfor en anden oplevelse af f.eks. pludselige brag, høj musik eller håndværkere som borer i væggen. For hunden kan det være ubehageligt og give anledning til frygt. Det gode er, at du har en ung hund, som har alle forudsætninger for at blive tryg ved lyde – men det kræver, at du lærer den det. 

Rigtig mange hundeejere er opmærksomme på, at deres hund kan blive bange nytårsaften og går i gang med at tilvænne hunden fyrværkerilyde. Men faktisk bør træningen starte et helt andet sted. For er der f.eks. lyde i hundens hverdag, som den ikke bryder sig om, så er der større risiko for, at den heller ikke har det godt med nytårsaften. Lyde i hverdagen som mange hunde reagerer på, er f.eks. støvsugeren, blenderen og ”håndværkerlarm” som f.eks. at bore og hamre.

Empowerment træning

En god måde at gribe lydtræningen an på er ved f.eks. at bruge ”empowerment træning”. Det går kort sagt ud på at styrke hundens selvtillid. Ideen er at hunden lærer at have kontrol over lyde (i opsatte træningssituationer). Ved at få kontrol, bliver hunden mere selvsikker omkring lyde og er dermed mindre tilbøjelig til at blive lydangst.

Ud over at være en dokumenteret effektiv metode til at lydtræne sin hund, så er det også sjovt. Lad os tage udgangspunkt et konkret træningseksempel, som du kan lave med din hund. Det eneste du skal bruge, er en tom plastikflaske og godbidder. 

  1. Du beder hunden sætte sig foran dig. Du tager plastikflasken bag din ryg. Nu præsenterer du hunden for flasken. Dvs. du holder flasken helt hen foran snuden på hunden. Hunden vil nu enten kigge eller snuse til flasken. Du siger ”dygtig” og giver en godbid. 
  2. Du gentager punkt 1 indtil du kan se at hunden har fundet ud af at opmærksomhed på flasken = godbid. 
  3. Du tager igen flasken bag ryggen, men denne gang sætter du flasken på gulvet lige foran hunden. Når hunden snuser til flasken, siger du ”dygtig” og giver en godbid.
  4. Du gentager punkt 2 indtil du kan se, at hunden har fundet ud af at ”snuse til flasken” = godbid.
  5. Du tager igen flasken bag ryggen og stiller den foran hunden, men denne gang ”snyder” du. Dvs. når hunden snuser til flasken, så får den ikke en godbid. Afvent og se hvad hunden gør. Hunden vil højst sandsynligt tænke ”hov, det virkede ikke. Jeg prøver lige igen – men lidt hårdere”. Måske den nu puffer til flasken. Måske flasken endda vælter – og det er lige præcis det vi gerne vil have! Ros og beløn hunden for at puffe til/vælte flasken.

En flaske som vælter, siger en lyd. Det vi træner hunden til, er at det er hunden, som genererer lyden ved at vælte flasken – og at der sker noget godt, når flasken vælter. Der er selvsagt langt fra lyden af en væltende plastikflaske til et nytårsbrag, men når først hunden har lært den her øvelse, så kan du bygge ovenpå. Du kan f.eks. lære hunden at vælte et grydelåg af gryde. Eller at vælte metaldåser som er stablet ovenpå hinanden. Det er kun fantasien som sætter grænser og efterhånden, som hunden bliver bedre og bedre til øvelsen, så kan du finde udfordringer som larmer mere og mere.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.