Uge 48 – Når hunden tigger ved bordet

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
Hvalp som kigger på kamerat med store hundeøjne

Tiggeri ved bordet

Store våde øjne, dryppende savlguirlander og en pote på benet. Lyder det bekendt? Din unghund er nu 48 uger gammel og har udviklet vaner. En vane som mange hunde får er at tigge ved bordet. I den har uge får du fire gode råd til at lære din hund ikke at tigge. 

Grunden til at din hund tigger, er ikke kun fordi den vil smage det du har i hånden, men også fordi den har fundet ud af at den får det, hvis det bare tigger længe nok. Måske du tænker ”jeg har aldrig fodret min hund ved bordet”. Men er du helt sikker? Hvis hunden bare nogle enkelte gange har fået en hurtig mundsmag, så er det nok til at den vil arbejde for at få endnu en. Det kan også være at gæster har givet den noget ved bordet eller at den har fået lov til at smage din mad, mens I har siddet og hygget i sofaen. 

Rigtig mange både hvalpe og hunde tigger, fordi vi mennesker nogle gange er dårlige til at være konsekvente i vores opdragelse. Det er selvfølgelig helt op til dig som ejer, om du synes det er et problem at hunden tigger. Men selvom du måske ikke har et problem med det, så kan det være, at eventuelle gæster ikke synes det er så sjovt med savlpletter på tøjet.

De store hundeøjne…

Grunden til at din hvalp tigger, er ikke kun fordi den vil smage det du har i hånden, men også fordi den har fundet ud af at den får det, hvis det bare tigger længe nok. Måske du tænker ”jeg har aldrig fodret min hvalp ved bordet”. Men er du helt sikker? Hvis hvalpen bare nogle enkelte gange har fået en hurtig mundsmag, så er det nok til at den vil arbejde for at få endnu en. Det kan også være at gæster har givet den noget ved bordet eller at den har fået lov til at smage din mad, mens I har siddet og hygget i sofaen. 

Rigtig mange både hvalpe og hunde tigger, fordi vi mennesker nogle gange er dårlige til at være konsekvente i vores opdragelse. Det er selvfølgelig helt op til dig som ejer, om du synes det er et problem at hvalpen tigger. Men selvom du måske ikke har et problem med det, så kan det være, at eventuelle gæster ikke synes det er så sjovt med savlpletter på tøjet. 

 

4 gode råd til at lære din hund IKKE at tigge:

  1. Vær konsekvent. Skal hvalpen lære ikke at tigge, så må den aldrig få mad ved bordet. Hverken fra dig, gæster eller når den bliver passet. 
  2. Ignorer hvalpen hvis den tigger. Giv den ikke opmærksomhed – det kan bare få den til at tigge endnu mere.
  3. Giv hvalpen noget den kan underholde sig selv med mens du spiser. Det kan være et gnaveben, den får en håndfuld godbidder på græsplænen eller et aktiveringsspil hygge sig med. 
  4. Væn evt. hvalpen til at den ikke er sammen med dig mens du spiser. Den er f.eks. bag et børnegitter, så den stadig kan se dig, men får ikke lov til at komme helt hen til bordet. Bruger denne metode så sørg for at hvalpen får noget lækkert mens den er adskilt, så den ikke ser adskillelsen som en straf. 

Jo flere gang din hvalp oplever at den ikke får succes med at tigge, des hurtigere lærer den at holde op med det. 

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.