Uge 48 – Når hunden tigger ved bordet
Tiggeri ved bordet
Store våde øjne, dryppende savlguirlander og en pote på benet. Lyder det bekendt? Din unghund er nu 48 uger gammel og har udviklet vaner. En vane som mange hunde får er at tigge ved bordet. I den har uge får du fire gode råd til at lære din hund ikke at tigge.
Grunden til at din hund tigger, er ikke kun fordi den vil smage det du har i hånden, men også fordi den har fundet ud af at den får det, hvis det bare tigger længe nok. Måske du tænker ”jeg har aldrig fodret min hund ved bordet”. Men er du helt sikker? Hvis hunden bare nogle enkelte gange har fået en hurtig mundsmag, så er det nok til at den vil arbejde for at få endnu en. Det kan også være at gæster har givet den noget ved bordet eller at den har fået lov til at smage din mad, mens I har siddet og hygget i sofaen.
Rigtig mange både hvalpe og hunde tigger, fordi vi mennesker nogle gange er dårlige til at være konsekvente i vores opdragelse. Det er selvfølgelig helt op til dig som ejer, om du synes det er et problem at hunden tigger. Men selvom du måske ikke har et problem med det, så kan det være, at eventuelle gæster ikke synes det er så sjovt med savlpletter på tøjet.
De store hundeøjne…
Grunden til at din hvalp tigger, er ikke kun fordi den vil smage det du har i hånden, men også fordi den har fundet ud af at den får det, hvis det bare tigger længe nok. Måske du tænker ”jeg har aldrig fodret min hvalp ved bordet”. Men er du helt sikker? Hvis hvalpen bare nogle enkelte gange har fået en hurtig mundsmag, så er det nok til at den vil arbejde for at få endnu en. Det kan også være at gæster har givet den noget ved bordet eller at den har fået lov til at smage din mad, mens I har siddet og hygget i sofaen.
Rigtig mange både hvalpe og hunde tigger, fordi vi mennesker nogle gange er dårlige til at være konsekvente i vores opdragelse. Det er selvfølgelig helt op til dig som ejer, om du synes det er et problem at hvalpen tigger. Men selvom du måske ikke har et problem med det, så kan det være, at eventuelle gæster ikke synes det er så sjovt med savlpletter på tøjet.
4 gode råd til at lære din hund IKKE at tigge:
- Vær konsekvent. Skal hvalpen lære ikke at tigge, så må den aldrig få mad ved bordet. Hverken fra dig, gæster eller når den bliver passet.
- Ignorer hvalpen hvis den tigger. Giv den ikke opmærksomhed – det kan bare få den til at tigge endnu mere.
- Giv hvalpen noget den kan underholde sig selv med mens du spiser. Det kan være et gnaveben, den får en håndfuld godbidder på græsplænen eller et aktiveringsspil hygge sig med.
- Væn evt. hvalpen til at den ikke er sammen med dig mens du spiser. Den er f.eks. bag et børnegitter, så den stadig kan se dig, men får ikke lov til at komme helt hen til bordet. Bruger denne metode så sørg for at hvalpen får noget lækkert mens den er adskilt, så den ikke ser adskillelsen som en straf.
Jo flere gang din hvalp oplever at den ikke får succes med at tigge, des hurtigere lærer den at holde op med det.