Uge 10 – Socialisering

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
hvid golden retreiver hvalp som ligger på gulvet i et hjem, med legetøj i munden.

Den vigtige socialisering af din hvalp

Kender du det her? Du har taget poser i lommen, jakke på, godbidder i tasken, hvalpen har fået snor på og I er nu klar til at gå tur. I kommer ud på vejen og… din hvalp sætter sig ned. Den rokker sig ikke ud ad flækken. Verden er et overvældende sted. ALT er nyt. Din opgave er nu, stille og roligt, at introducere din nu 10 uger gamle hvalp til dens nye verden. I den her uge får du 3 gode råd til, hvordan din hvalp bliver helt tryg ved sine nye omgivelser.
Alt i din hvalps verden er nyt. Den kommer fra et hjem, hvor den har været sammen med sin mor og sine søskende 24 timer i døgnet. Der er stor sandsynlighed for at den ikke har prøvet at være adskilt fra dem i så meget som 5 minutter, før du henter den. Dertil kommer at dens fysiske verden har været begrænset til det hjem den kommer fra. Det er dermed meget begrænset, hvad den har oplevet af trafik, andre hunde, andre mennesker, fremmede dufte osv. Når den ankommer til dit hjem, kunne den med andre ord lige så godt være landet på månen. For de fleste hvalpe er det en spændende oplevelse, men det kan også være overvældende og skræmmende. Her har du 6 gode råd til, hvordan du sørger for, at din hvalps første uge bliver god:
Du har sikkert hørt enten avler, dyrlæge eller andre hundeejere sige, at det er vigtigt at socialisere hvalpen. Men hvad betyder det egentlig? Socialisering handler om at præsentere din hvalp for nye omgivelser, lyde og oplevelser. Dvs. hvalpen lærer at føle sig tryg og tilpas i nye situationer. Og den er god nok – det er meget vigtigt for både dig og din hvalp, at hvalpen får en god og effektiv socialisering. Det har nemlig stor betydning for, hvordan den reagerer på sine omgivelser på sigt. 

Her er nogle eksempler på ting, som du skal overveje at introducere din hvalp for:

Lyde

Din hvalp hører meget bedre end du gør. Der er derfor lyde i din hverdag, som kan virke skræmmende på hvalpen, indtil den har vænnet sig til dem.
Det kan f.eks. være støvsuger, TV, vaskemaskine, trafik, musik, fyrværkeri mm.

Omgivelser

Din hvalp har ikke oplevet særligt mange nye omgivelser endnu. Det er derfor en god ide at tage den med ud og opleve f.eks. andre folks hjem, bymidte, togstation, skole, park, elevator, strand, skov mm.

Mennesker

Lad hvalpen opleve mange forskellige mennesketyper. Det kan være f.eks. børn, voksne, ældre, forskellige nationaliteter mm.

Hunde

Din hvalp har kun set en enkelt type hund, nemlig dens mor og søskende. Det er vigtigt at introducere hvalpen for flere forskellige hundetyper. Dvs. forskellige størrelser, hunde med flade snuder, uden hale, med hale, lang pels, kort pels, forskellige aldre osv.

Når du skal introducere din hvalp for noget nyt, er der tre vigtige ting at huske på

Det er en stor oplevelse for hvalpen at skulle adskilles fra sin mor og søskende. Det kan skabe utryghed og stress hos hvalpen og derfor er det vigtigt, at der er ro i hjemmet den ankommer til. Har du børn, så minimer løb, leg og råben i nærheden af hvalpen. Hav ikke høj musik og begræns antallet af gæster den første uge. 

1. Gå roligt frem

Lad hvalpen udforske sit nye hjem i dens eget tempo. Det kan være en god ide at afskærme dele af hjemmet, så den ikke skal forholde sig til hele hjemmet på én gang. Når den har undersøgt ét område og er faldet til ro, kan der stille og roligt åbnes op for et større område.

2. Beløn

Lad hvalpen komme til dig, når den har lyst til. Trækker hvalpen væk fra dig, så lad den gøre det. De nye oplevelser kan være overvældende for hvalpen og den kan have brug for at trække sig lidt væk. Den skal nok komme til dig, når den føler sig tryg og klar til det.

3. Én ting af gangen

Sørg for at vise din hvalp, hvor den kan finde mad, vand og hvile. Giv hvalpen flere forskellige muligheder for at finde ro og hvile. Det er ikke sikkert, at hvalpen foretrækker den seng du har valgt til den – så lav gerne lidt forskellige valgmuligheder i form af f.eks. kurv, tæppe og hule. En hvalp på 8 uger sover 18-20 timer i døgnet! Det er derfor vigtigt, at den har mulighed for at søge ro og hvile.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.