Uge 13 – Hvalpetræning

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
hvalp med forskelligt farvede øjne, som liggerpå jorden til træning og ser op med store hundeøjne

Skal jeg gå til hvalpetræning med min hvalp?

Din hvalp er nu 13 uger gammel og har du ikke endnu ikke tilmeldt dig et hvalpetræningshold, så er det en god ide, at få det gjort, da mange hundeskoler hurtigt får udsolgte hold.

Men hvorfor er det lige, at det er så vigtigt at gå til hvalpetræning? I denne uge får du indblik i, hvad du kan få ud af hvalpetræning, hvilke træningsmetoder der findes og hvad du skal tænke over, når du vælger en hundetræner.

Der er rigtig mange holdninger, når det kommer til opdragelsen af hunde. Du har sikkert allerede fået velmenende råd fra både familie, venner, andre hundeejere og ikke mindst Google. Det kan med andre ord være rigtig svært at finde hoved og hale i, hvordan du bedst træner din hvalp. Det kan derfor være en god ide at tilmelde dig og din hvalp et hvalpetræningshold.
Går du til hvalpetræning hos en uddannet hundetræner, får du styr på fakta og skrøner i hundeopdragelse. Du får dermed de bedst mulige forudsætninger for at en god start på livet med hund.

Der er mange positive ting ved at gå til hvalpetrænng, men disse er især værd at bide mærke i:

  • Du lærer grundelementerne i hundetræning, så dig og din hvalp får et godt fundament at træne videre fra.
  • Du får kvalificeret svar på alle dine spørgsmål omkring opdragelse af din hvalp.
  • Din hvalp bliver socialiseret med andre hvalpe.
  • Din hvalp lærer at være i ro, selvom der foregår spændende ting omkring den.  

Giv tid og plads

Når du går til træning, så hav ikke for store forventninger til din hvalp. Din hvalp kommer til at synes det er vanvittig spændende ude på træningsbanen – og måske også lidt overvældende. Derfor er det på selve træningsbanen dig som lærer en masse. Din hvalp lærer først øvelserne, når I træner dem derhjemme, hvor der ikke er så mange forstyrrende elementer. Til gengæld lærer den hvalp undervejs i træningsforløbet, at kunne forholde sig i ro, selvom der foregår alt muligt spændende omkring den.

Undersøg markedet inden du tager en beslutning

Der findes efterhånden mange hundeskoler og hundetrænere. Når du skal vælge den rette til dig og din hvalp, så er her 3 ting, som er værd at undersøge inden du tilmelder dig:

1. Tjek træningsmetoden

Der findes mange forskellige indgangsvinkler til hundetræning. Den traditionelle metode til at træne hunde er baseret på en ide om, at hunden skal kende sin plads i hierarkiet. Hunden udfører ikke øvelser af lyst, men fordi den lærer at den skal udføre dem. Moderne hundetræning er belønningsbaseret. Hunden udfører øvelser, fordi den er motiveret til at samarbejde med dig.

2. Uddannelse af træneren

Hundetræner er ikke en beskyttet titel, dermed kan alle i princippet kalde sig hundetræner. Det er derfor en god ide at undersøge om din kommende træner har taget en uddannelse, og hvilken træningsmetode han/hun er uddannet i.

3. Små hold

Tilmeld dig et hold med et lille antal deltagere. Det giver mere ro for din hvalp på træningspladsen og det giver bedre mulighed for, at der er tid til de spørgsmål du måtte have.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.