Uge 16 – Har du styr på hvalpefoderet?
Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert
Hvad skal havlpen have at spise?
Lige så meget hundefoder der findes på markedet, lige så mange meninger findes der omkring det. Hvad er det egentlig man skal være opmærksom på, når man vælger foder til sit unge firebenede familiemedlem? Det fortæller ernæringsekspert Ann-Kristin Meyer om i denne uge.
Udbuddet af hvalpefoder kan groft inddeles i industrielt fremstillet fuldfoder og tillægsfoder til brug i hjemmelavet foder. Blandt det industrielt fremstillede fuldfoder findes der tørfoder, vådfoder og råfoder, som også kaldes for BARF (biologically appropriate raw food).
Tillægsfoder
Ud over fuldfoderet i reolerne og fryserne hos foderforhandleren, vil du også kunne finde såkaldt tillægsfoder. Tillægsfoder opfylder ikke kravet om at dække samtlige hvalpens næringsstofbehov, og bruges derfor udelukkende som en del af dens daglige foderration, når ejeren selv sammensætter sin hvalps foderblanding. Vælger du selv at sammensætte et foder til din lille hvalp, er det enormt vigtigt, at du har 100 % styr på, hvilke ingredienser du skal vælge og i hvilke forhold du skal blande dem sammen for at foderrationen dækker din hvalps behov. Er du i tvivl om, hvorvidt du kan løse opgaven selv, er det bedst at få en ernæringsekspert til at udarbejde en behovsdækkende foderplan til din hvalp.
Hvalpens anatomi
Ikke alt foder, der findes på markedet, er lige godt for din hvalp. Det er ikke kun hvalpens kropsstørrelse og hjernekapacitet, som endnu ikke har nået sit maksimum, når den flytter ind hos dig. Også anatomien og fysiologien halter efter. Små hvalpe er f.eks. ikke særligt gode til at fordøje stivelse, hvorfor det er vigtigt, at foderet ikke indeholder for mange stivelsesrige ingredienser, som f.eks. majs, korn, ris og kartofler. Derimod er hvalpe enormt gode til at fordøje fedt, da det er hovedenergikilden i tævens mælk.
Det er også vigtigt for dig at vide, at din lille hvalps nyrer endnu ikke kan arbejde lige så effektivt, som en voksen hunds nyrer. Derfor er det vigtigt, at du vælger et foder til din hvalp, som indeholder proteiner, som er letfordøjelige, da disse belaster nyrerne mindre, end proteiner med lavere fordøjelighed. Kød og andre animalske proteiner er typisk lettere at fordøje end planteproteiner (f.eks. proteiner fra soja eller ærter). Men det er ikke kun ingredienserne, man skal være opmærksom på som hvalpeejer. Forarbejdningen vil faktisk også ændre proteinernes fordøjelighed. Uforarbejdet eller minimaltforarbejdet foder (såsom BARF eller frysetørret tørfoder) indeholder typisk proteiner, som er lettere at fordøje end stærkt forarbejdet foder (såsom ekstruderet tørfoder eller vådfoder).