Uge 18 – Er godbidder overhovedet godt for hvalpen?

Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert 

dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Godbidsfesten

Din hvalp er nu 18 uger gammel og er uden tvivl allerede blevet introduceret for et væld af godbidder. Men er det overhovedet godt for hvalpen med alle de godbidder? Og hvordan vælger du de rigtige godbidder til din hvalp? I den her uge vil ernæringsekspert Ann-Kristin Meyer klæde dig på til godbidsfesten.

Det er hårdt at være hvalp – ikke bare skal man vænne sig til sin nye familie, de nye omgivelser og eventuelle andre dyr i familien, nej, man skal også lære en masse. Gå pænt i snor, ikke hoppe op, komme, komme når der bliver kaldt og meget, meget mere. Og hvordan lærer man bedst? Når man får en rigtig god belønning for at vise den ønskede adfærd. For langt de fleste hvalpe er en rigtig god belønning noget lækkert, man kan spise.

Når hvalpen flytter ind, betyder det også, at godbidsforbruget skrues helt op i top. Men før man som hvalpeejer kaster sig ud i træningen og den dertilhørende godbidsfest, skal man være opmærksom på nogle ting.

Godbider er ikke foder

Godbidder og snacks opfylder, i modsætning til hvalpens fuldfoder, ikke kravet om at dække samtlige hvalpens basale næringsstofbehov. Derfor vil et ”overforbrug” af godbidder kunne føre til en ubalance i den lille hvalps samlede daglige næringsstofindtag. En god tommelfingerregel er, at godbidder, snacks, tyggeben og andet tillægsfoder i gennemsnittet ikke bør udgøre mere end 15 % af hvalpens daglige energiindtag. Hvis en hvalp f.eks. skal indtage 1000 kcal, for at vokse, som den skal, må 150 kcal udgøres af godbidder, snacks, tyggeben osv. Samtidigt skal hvalpens daglige fuldfodermængde reduceres til 850 kcal. Er man en rigtig træningshaj og skal bruge flere godbidder på daglig basis, er man nødt til enten at betjene sig af hvalpens fuldfoder og bruge det som træningsgodbidder, eller man skal få udarbejdet en foderplan, som tager højde for et højt forbrug af godbidder.

Hvilke godbider er bedst?

Ud over kvantiteten af godbidderne, er kvaliteten også afgørende. Ligesom for hvalpens fuldfoder gælder det også for hvalpens godbidder, at de skal indeholde så lidt stivelse som muligt, at proteinkvaliteten skal være høj og gerne af animalsk oprindelse, og at godbidderne gerne skal være så lidt forarbejdet som muligt. Frysetørrede godbidder hører til de bedste godbidder på markedet. Derudover er det også en god idé at vælge godbidder, som indeholder så få ingredienser som muligt, så man bedst muligt undgår unødvendige og potentielt sundhedsskadelige farvestoffer, smagsforstærkere og andre tilsætningsstoffer.

Ovenstående gælder i øvrigt også for tyggesnacks og gnaveben. Dem får man som hvalpeejer senest brug for, når hvalpen skifter tænder. Men typisk vil regelmæssig aktivering med tyggesnacks nedsætte antallet af skader på sko, dørkarme og børnenes legetøj gevaldigt igennem hele hvalpetiden. Tørrede kaninører (gerne med pels), tørret fiskeskind eller andre ikke alt for hårde snacks, er gode bud på det perfekte ”hvalpe-gnaveben”. Fodrer du din hvalp med råfoder (BARF)? Ja, så er rå kødben den bedste tyggesnack – og tilmed er de inkluderet i hvalpens daglige foderration.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.