Uge 20 – Hvalpen skifter tænder og ødelægger ting

Skrevet af Ditte Varling | Dyrlæge

Hvid golden retreiver hvalp som bider i et tæppe, der hænger ned fra en sofa

Hvalpen ødelægger mine ting!

Tandmærker i panelerne, gennemsavlede sko og ødelagte sofapuder. Det er noget mange hvalpeejere kan nikke genkendende til. Din hvalp er 20 uger gammel og er ved at skifte fra mælketænder til permanente tænder. Men hvad betyder det egentlig? Og hvad skal du huske at være opmærksom på? Det vil dyrlæge Ditte Varling gøre dig klogere på i denne uge – Og så ser vi på, hvordan du undgår et ødelagt hjem.

Hvis din hvalp indimellem ødelægger dine ting, så står du ikke alene med den udfordring. Det er noget som rigtig mange hvalpeejere oplever. Det er oftest mest når hvalpen er alene, at den begynder at gnave i dit inventar. For at du kan gøre noget ved problemet, bliver du først nødt til at finde ud af, hvorfor din hvalp ødelægger dine ting. Først når du ved det, kan du lægge en plan for at få adfærden stoppet.

Er din hvalp frustreret?

Hvalpe som er frustrerede når de f.eks. er alene hjemme, har en større tendens til at ødelægge ting. Frustrationen kan opstå hvis de keder sig, eller – endnu værre – hvis de er bange for at være alene. Finder du ud af at grunden til ødelæggelserne er at din hvalp er bange, så skal du starte forfra med at lære den at være alene hjemme, så den kan føle sig tryg og veltilpas ved at være adskilt fra dig. (link til artiklen ”alene hjemme træning”)

Er din hvalp ved at skifte tænder?

Din hvalp er 20 uger gammel og er med al sandsynlighed ved at skifte sine hvalpetænder ud med sine voksentænder. Det her skifte kan klø helt forfærdeligt meget, hvilket får din hvalp til at bide i ting for at få lindring. Er det her grunden til din hvalps bideri, så er der en række ting, du kan gøre:

  • Sørg for at give din hvalp ting, som den godt må bide i. Det kan f.eks. være gnaveben eller legetøj som er lavet til formålet.
  • Nedkøl eller frys ting som din hvalp efterfølgende kan gnave i. Det hjælper på kløen, hvis gummerne nedkøles.
    Hvis du ser din hvalp bide i uønskede ting, så sig ”nej” og flyt i stedet din hvalp hen til noget din godt må bide i. OBS skæld ikke hvalpen ud. Det kan skabe stor frustration hos hvalpen, som i forvejen er generet af sine kløende gummer.
  • Hvis muligt så fjern ting, som din hvalp ikke må bide i, når den er alene hjemme.

Og vigtigst af alt – husk det er går over. Lige om lidt har din hvalp skiftet tænder og så vil bideriet automatisk aftage.

 

Men hvorfor skifter hvalpen tænder?

Som hvalpeejer er man meget bekendt med sin hvalps tænder, fordi ens lille nye ven ofte bruger dem aktivt til at “smage” på verdenen omkring sig – inklusiv sin ejers hænder. Det er helt naturligt, men er selvfølgelig en adfærd, man skal arbejde på at træne væk. 

Hvalpe fødes uden frembrudte tænder, men når de er er omkring 3 uger gamle begynder de første såkaldte mælketænder at bryde frem igennem gummerne. Når hvalpen skal hjem til sin nye familie, kun 8 uger gammel, har den som regel fået alle sine 28 mælketænder. Mælketænder er ikke lavet til at holde hele hundens liv, idet de er anderledes opbygget end de mere holdbare permanente voksentænder. Der er også færre mælketænder end voksentænder, hvilket afspejler forskellen på hvalpens og den voksne hunds brug af deres tandsæt.

Permanente/blivende tænder

Når hvalpen er imellem 3-4 måneder gammel, begynder de 42 permanente voksentænder at bryde frem. I takt med at mere og mere af den blivende tand dannes, skubbes den op igennem kæbeknoglen. Når den blivende tand bevæger sig opad igennem kæbeknoglen imod mundhulen for at bryde frem, møder den hvalpens mælketænder. Dette vil medføre, at mælketandens rødder undergår en såkaldt resorptionsprocess, hvor roden nedbrydes. Tændernes rødder er en del af tændernes hæfte i kæben, og når disse nedbrydes, løsnes tanden derfor fra kæben og såkaldte rokketænder opstår. Når tilpas meget af mælketandens rod er nedbrudt, tabes tanden, så der er frit lejde for den underliggende permanente tands frembrud. Når hvalpen er omkring 7 måneder gammel bør alle de 28 mælketænder være skiftet til de 42 permanente tænder.

Kløe under tandskifte

Processen hvor de blivende tænder forskubber hvalpetænderne kan afgive lugt fra de nedbrudte mælketænders rødder og kan desuden give voldsomt kløende gummer hos hvalpen. Det er ikke noget der gør ondt på hvalpen, men kløen kan selvfølgelig være ubehagelig. Dette giver ofte hvalpen et stort behov for at tygge i ting, så tandkødet masseres og kløen formindskes. Derfor er det vigtigt, at man som ejer giver sin hvalp adgang til tyggeting i tandskifte perioden – man kan endda få legetøj, man kan putte i fryseren så hvalpen også får en kølende effekt ved at tygge på det. I takt med at de permanente voksentænder bryder frem formindskes kløen helt naturligt og ophører så fuldstændig til sidst.

Tilbageholdte hvalpetænder

Hos langt de fleste hvalpe foregår tandskiftet uproblematisk. Der er dog nogle hvalpe hvor ikke alle mælketænder falder ud naturligt – disse kaldes tilbageholdte mælketænder og kan kendes ved, at de ofte sidder tæt på af den permanente tand. Denne tætsiddende stilling gør at tandrester ophobes og tandkøbsbetændelse derfor kan opstå, men de tilbageholdte mælketænder kan også I værste tilfælde skubbe så meget til de blivende tænder, at hvalpen kan udvikle en skæv tandstilling. For at fejlstillingen ikke skal blive permament bør blivende hvalpetænder derfor fjernes imens de permanente tænder stadig er I vækst. Derfor vil din dyrlæge ofte bruge meget tid på at undersøge din hvalp mundhule, tænder og tandstilling og dermed vurdere om tandskiftet kan ske naturligt eller skal hjælpes på vej, så de blivende tænders tandstilling bliver så god som muligt. Som ejer er det derfor også vigtigt, at man løbende holder øje med sin hvalps tænder, for at sikre sig at tandskiftet forløber som det skal, og kontakte sin dyrlæge hvis man er I tvivl.

Tandpleje

Tandpleje af hundes tænder er lige så vigtigt som hos mennesker, og bør indlæres så tidligt som muligt ligesom hos børn. En blød tandbørste eller en såkaldt fingertandbørste kan med rolige cirkelbevægelser bruges til at rengøre din hvalps tænder. Det er vigtigt, at du starter langsomt op og med masser af godbidder og ros vænner din hvalp til at få børstet sine tænder, så tandsundheden for resten af dens liv opstartes på bedste vis. Din hundetræner kan være behjælpelig med den bedst mulige teknik for tilvænning af tandbørstning på din nye bedste ven.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.