Uge 23 – Bør du vælge kornfrit hundefoder?

Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert

dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Bør du vælge kornfrit hundefoder?

Din hvalp er nu 23. uger gammel og du har for længst besluttet dig for, hvilket foder den skal have. Måske du i beslutningsprocessen har overvejet kornfrit foder? Men hvad er det egentlig? Og bør man vælge det? I den her uge gør ernæringsekspert Ann-Kristin Meyer og meget klogere på de spørgsmål.

”Hvis foderet er kornfrit, så er det et godt foder.” Dette indtryk kunne man nemt få, når man lytter til diverse hundefoderreklamer og hundeejere (og til dels desværre også fagfolk), som ikke helt har forstået det der med kornfrit foder. Og når man spørger lidt mere ind til, hvorfor kornfrit foder skulle være bedre end foder med korn, ja, så er gode argumenter tit en mangelvare. Men hvad er kornfrit foder overhovedet?

Stivelse og protein sammensætning

Kornfrit foder kan bruges som deklaration for foder, som hverken indeholder hvede, byg, havre eller rug. De indeholder alle proteinet gluten (undtagen havre som dog kan være krydskontamineret), hvilket hos nogle hunde kan føre til betændelse i tarmen. Dette er faktisk en god grund til at vælge et kornfrit foder. Men et endnu større problem er den generelt lave proteinkvalitet i korn og det høje stivelsesindhold. 

Proteiner er sammensat af små byggesten, som kaldes for aminosyrer. Hunden har et helt særligt behov for forskellige aminosyrer i forskellige mængder. Sammensætningen og mængden af de aminosyrer i et foderstof (kaldes for fødevare, når vi snakker menneskemad) kaldes for en aminosyreprofil. Mens kødprotein som regel har en for hunden fordelagtig aminosyreprofil, som passer rigtig godt til hundens aminosyrebehov, har proteiner af vegetabilsk oprindelse, såsom korn, majs, ris, kartofler og bælgfrugter (herunder soja) en ufordelagtig aminosyreprofil. Dette resulterer i, at hunden skal spise en langt større mængde vegetabilsk protein, for at få dækket sit aminosyrebehov sammenlignet med kødprotein. Ud over det, vil vegetabilsk protein resultere i en langt større mængde affaldsstoffer fra aminosyrestofskiftet, som skal udskilles via nyrerne. Dette kan være belastende for nyrerne – særligt for en hvalp, hvis nyrer endnu ikke er helt færdigudviklede.

Så lavt indhold som muligt er bedst

Hvad angår det høje stivelsesindhold, så har hunden en begrænset kapacitet til at kunne nedbryde stivelse. Hvis hundens foder indeholder for store mængder stivelse, vil dette føre til, at kun en del af stivelsen vil kunne gå sin naturlige vej, og blive nedbrudt i tyndtarmen og derfra optaget i blodcirkulationen. Resten vil passere videre til tyktarmen som såkaldt resistent stivelse og føre til en ubalance i sammensætningen af de herlevende mikroorganismer. Dette igen vil kunne føre til mange forskellige følgevirkninger, såsom tynd mave, opkast, kløe og rødme i huden, svampeinfektioner, overvægt, adfærdsproblemer og meget mere.

Men ovenstående gælder altså ikke kun korn, men også andre vegetabilske ingredienser, som typisk bruges i kornfrit foder, nemlig kartofler, sødkartofler, ris, majs og bælgfrugter. 

Når man fodrer sin hund med tørfoder, kan det som udgangspunkt (medmindre, man fodrer med tørret eller frysetørret tørfoder) ikke undgås, at foderet indeholder en betydelig mængde af disse stivelsesrige ingredienser, som tilmed har en lav proteinkvalitet. Stivelsen er nemlig nødvendig for at give foderpillerne deres form. Vær derfor opmærksom på, at din hvalps foder indeholder så lidt af disse ingredienser som overhovedet muligt, og vælg gerne frysetørret eller lufttørret tørfoder eller vådfoder uden stivelsesrige ingredienser, for at mindske risikoen for at din hvalp indtager for store mængder stivelse og proteiner af lav kvalitet. BARF (råfodring) kan også være en god løsning, men kræver du sætter dig nøje ind i fodersammensætningen.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.