Uge 26 – Den gode gåtur

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
hønsehund som går ved siden af sin ejer på tur

Den gode gåtur med hunden

Din hund er nu 26 uger gammel og er blevet teenager. Der er gang i snuseriet og ofte fuld fart over feltet på gåturene. Måske det virker som om din teenagehund har mere energi på gåturen end før? I den her uge kommer ideer til, hvordan du tilrettelægger jeres gåtur, så du får en velstimuleret og træt hund med hjem.

Når du går tur med din hund, så vær engageret i turen. Din hund elsker højst sandsynligt at være ude på tur og den vil sætte endnu mere pris på det, hvis du går tur sammen med den – og ikke bare bag den. Mange bruger hundeturen til at koble af fra hverdagens ræs. Det kan være fristende, at tage musik i ørerne og følge med hunden rundt i kvarteret som dødvægt i den anden ende af snoren. Men vil du have en hund, som går pænt og som kommer velstimuleret hjem efter turen, så kræver det fokus på din hund – og det kan faktisk være ret sjovt. Her kommer tre tips til hvad du kan lave med din hund på turen.

1. Snuseri

Din hund oplever verden gennem sin snude. Det den får mest ud af på en gåtur er at snuse til…alt. Så lad den endelig gøre det. Vejen til en træt og velstimuleret hund, går gennem dens snude. Du kan gøre turen endnu mere spændende for din hund, ved at lave snuseøvelser på turen. Det er ved f.eks. at kaste en håndfuld godbidder i en bunke blade, eller smøre leverpostej ind i barken på et træ. Lad din hund snuse, grave og klatre i sin søgen efter godbidderne. Efterhånden som din hund lærer øvelsen at kende, vil du kunne gøre det svære og svære for din hund, at finde godbidderne.

 

2. Sjov og leg

Er der mulighed for det, så kan du lade din hund lege med andre hunde. På den måde får den brændt en masse fysisk energi af. Det kan f.eks. være i en hundegård, en hundeskov eller lignende. Men det er ikke altid en mulighed – og det er heller ikke alle hunde, som sætter pris på selskabet af andre hunde. Du kan derfor også selv lege med din hund. Hav gerne legetøj med på turen, evt. et bidereb. Så kan I tumle og lege tagfat.

 

3. Fysiske udfordringer

Din teenagehund er med alt sandsynlig lidt ukoordineret i sine bevægelser. Måske endda decideret klodset. Det er helt normalt, men du kan lære din hund at få større kropskontrol. På turen kan du udfordre din hund ved at lade den gå på træstammer, hoppe op på bænke eller kravle under dem, gå op og ned ad skråninger osv. Husk din hund endnu ikke er fuldt udviklet, så hjælp den med øvelserne, så den ikke får vrid og skader.

 

Får du inkorporeret alle tre ting i dine gåture, så får du en glad, velstimuleret og træt hund med hjem. Har du ikke tid til alle tre, så er den første den vigtigste. Den mentalt stimulerede hund er mere veltilpas og stimuleret end en fysisk træt hund. 

Endnu en fordel ved at få disse tre ting med i dine gåture, er at det skaber kontakt mellem dig og din hund og er med til at øge generel fokus, lydighed og indkald.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.