Uge 31 – Det gode hundemøde

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Det gode hundemøde

Din hund er nu 31 uger gammel, teenagehormonerne racer og mødet med andre hunde, kan måske nogle gange være svært. I den her uge ser vi på, hvordan du kan hjælpe din hund i mødet med andre hunde.

Hunde er sociale dyr, som i naturen lever i små familiegrupper bestående af en mor, en far og evt. 1-2 kuld hvalpe. Det er derfor naturligt for dem at omgås andre hunde, men det er ikke naturligt for dem at møde nye hunde hele tiden. Faktisk er der en hel del hunde, som foretrækker hunde de kender godt og som ikke bryder sig om, at skulle forholde sig til hunde de ikke kender – og det er helt naturligt. 

Alle hunde kommer med hver sin personlighed. Nogen er mere frembrusende, føler sig trygge i de fleste situationer og kaster sig glædesfyldt ind i mødet med andre hunde. Andre hunde er mere forsigtige, foretrækker at se tingene an på afstand og bliver utrygge, når andre hunde kommer stormende i deres retning. Uafhængigt af om du har den ene eller den anden type hund, så er det vigtigt at du lærer din hund god og høflig hilse-adfærd og at du ikke bringer din hund i situationer, hvor den bliver utryg.

Din hund tænker ”DU ER MIN NYE BEDSTE VEN! Når den møder andre hunde
Der er en klar fordel i at have denne type hund, og det er at du ikke behøver koncentrere dig så meget om, at gøre din hund tryg. Din hund er MEGET tryg omkring andre hunde, men den er faktisk også uhøflig. Der er mange hunde, som ikke bryder sig om, at den kommer frembrusende og overtræder deres grænser. Din opgave er derfor at lære din hund, at man kun får lov til at hilse på andre hunde, hvis man er rolig – og det kan være lidt af opgave, når man har en glad, energibombe af en teenagehund. Du kan lære din hund høflig hilseadfærd ved:

1. Når en anden hund nærmer sig, så trækker du til siden og beder sin hund sitte.

2. Beløn den massivt for at blive sittende. Rejser den sig/kan du ikke få dens opmærksomhed, så gå væk fra den anden hund og forsøg igen, men på længere afstand.

3. Når en anden hund kommer tættere på, spørger du ejeren ”må de hilse”? Hvis der kommer et ja, så siger du ”fri” til din hund og lader den hilse.

4. Hvis din hund på noget tidspunkt løber frem uden at have fået lov, så går du væk fra den anden hund.

Ideen er at din hund lærer, at hvis man er for ivrig og trækker frem, så får man ikke lov til at hilse. Men er man tålmodig og venter pænt, så får man lov til at hilse.

Din hund tænker ”shit, nu dør jeg” i mødet med andre hunde
Har du en hund som er usikker i mødet med andre hunde, så er det vigtigt at huske på, at din hund ikke behøver elske alle andre hunde. Det er faktisk helt normalt, hvis den ikke gør det. Men når det er sagt, så skal den helst være tryg ved andre hunde, selvom den måske ikke har lyst til at lege med dem. Det er vigtigt at du ikke bringer din hund i situationer, hvor den får dårlige oplevelser med andre hunde. Det kan f.eks. være i parker, hvor den risikerer, at en løs hund løber hen til den. Når I møder en hund (i snor) kan du træne et godt og trygt møde ved at:

1. Undgå unge hunde med for meget krudt i røven. Øv jer i stedet med rolige hunde.

2. Du spørger ejeren om de må hilse. Hvis der kommer ja, så sig at han/hun gerne må holde lidt tilbage i sin hund, fordi din hund er lidt utryg.

3. Sæt dig ned mellem din og den fremmede hund. Lad din hund selv styre om den har lyst til at komme frem og hilse. Du hilser på den fremmede hund og viser den ikke er farlig.

4. Går din hund frem og hilser, så lad den det. Har den ikke lyst er det også helt fint, så går i bare videre. En masse af denne slags helt udramatiske møder, vil gøre din hund mere og mere tryg.

 

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.