Uge 32 – Kloklip? Nej tak!

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Kloklip? Nej tak!

Din hund er nu 32 uger gammel og det at kunne tørres, børstes, få klippet klør, renset ører, få sele eller frakke på er alt sammen noget som den skal lære. Men hvordan lærer man den lige det? Den her uge skal vi kigge nærmere på den vigtige håndterings træning.

Din hvalp skal lære at kunne være alene, så du f.eks. kan gå på indkøb, på arbejde, til fritidsaktiviteter osv. Det at lære hvalpen at være alene er ikke altid den nemmeste opgave. Din hvalp har inden du fik den, været sammen med sine søskende og sin mor 24 timer i døgnet – og havde den været i en hundefamilie i naturen, så ville den blive ved med at være sammen med andre hunde hele døgnet. Det at være alene, er derfor en meget unaturlig ting at bede hvalpen om. Når det er sagt – så kan det selvfølgelig godt lade sig gøre. Men det er afgørende for træningsresultatet, at vi tager små skridt i hvalpens tempo.

Rigtig mange hunde bryder sig ikke om at vi ”piller” alt for meget ved dem. Det føles unaturligt for dem og ofte involverer det at blive holdt fast, hvilket de fleste hunde heller ikke bryder sig om. Men der er rigtig mange situationer, hvor den her håndtering er nødvendigt – og ofte finder dele af den sted hver dag. Det kan være når hunden skal have tørret poter, skal have sele på eller hvis den skal børstes. Det kan også være de ting, som ikke finder sted hver dag som f.eks. at komme til dyrlægen eller at få klippet klør. 

Det kan være en unødvendig stressfaktor for både dig og din hund, hvis den ikke lærer at være tryg ved at blive håndteret. Uafhængigt af hvilken type håndtering din hund skal vænnes til, så er den overordnede fremgangsmåde den samme: 

  1. Tag små skridt.
    Det gælder om at tage bittesmå skridt. Skal hunden f.eks. børstes – men bryder sig ikke om det – så start med at have børsten i hånden mens din hund ligger og bliver kælet. Går det fint, så stryg den med børsten. Går det fint, så begynd forsigtigt at børste den. 
  2. Stop mens legen er god.
    Stop træningen mens din hund stadig synes det er sjovt. Er du f.eks. i gang med at træne kloklip, og er det gået godt med at klippe en enkelt klo, så stop. Din hund skal kunne tænke positivt tilbage på oplevelsen. Næste gang du træner, vil du så kunne prøve med to klip.
  3. Overtræd ikke hundens grænser.
    For hver gang hunden oplever at dens grænser bliver overtrådt, vil det blive svære at håndtere den. Dvs. har din hund brug for at trække sig, så lad den gøre det. Du ved nu at du er gået for hurtigt frem i træningen. 

Håndteringstræning er noget af det vigtigste du kan lære din hund. Det vil lette hverdagen med din hund og din hund vil blive tryggere og gladere.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.