Uge 34 – Hvad er det nu lige der står i hundeloven?

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Hvad står der egentlig i hundeloven?

Din hund er nu 34 uger gammel og er en dejlig legesyg lømmel. I denne uge stikker vi snuden ned i lovparagraffer – for hvad er det egentlig man som hundeejer skal være opmærksom på?


Det vil være tangerende til virkelig imponerende, hvis du har sat dig ind i hele paletten af lovgivning som omhandler hundehold i Danmark. For der er meget, man kan sætte sig ind i. Hunde er bl.a. omfattet af f.eks. dyreværnsloven, hundeloven, bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde og mark- og vejfredsloven. I den her uge har vi samlet 10 af de regler og love, som man som minimum bør kende til som hundeejer: 

1. Mærkning og registrering.
Dvs. din hund skal være chippet og registreret i Dansk Hunderegister. Dertil kommer at den skal have hundetegn med ejerens navn og adresse. 

2. Skadeforsikring.
Det er et krav i hundeloven, at der tegnes ansvarsforsikring for din hund. Ansvarsforsikringen dækker de situationer, hvor en hund gør skade på andre mennesker eller andre menneskers ejendele.

3. Pasning.
Ifl. Dyreværnsloven, skal hunde behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.

4. Hunde uden snor.
I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem. Vær opmærksom på at de enkelte kommuner kan have skærpede regler. I Københavns Kommune må du f.eks. ikke have din hund uden snor medmindre andet er angivet.

5. Hunde uden opsyn.
Hunde må ikke strejfe frit omkring uden opsyn.

6. Gøen.
Din hund må ikke forstyrre din nabo med vedvarende gøen eller hylen.

7. Bid.
Hvis politiet vurderer at en hund har skambidt et menneske eller en anden hund, kan politiet afgøre, at hunden bliver aflivet. Det er nøje beskrevet i lovgivningen, hvad der definerer et ”skambid”. 

8. Forbudte hunderacer.
Der findes 13 hunderacer som er forbudte at eje og avle i Danmark. Det er heller ikke tilladt med krydsninger af disse racer. Det er bl.a. pitbull terrier. 

Lille hvid plysset hvalp som sidder midt på en grøn græsplæne

Herudover kommer to regler, som er gældende for avlere. De kan være gode at kende, hvis du skal rådgive venner og familie i hvilken avler de skal vælge.

1. Hundene skal dagligt have individuel menneskelig kontakt udover kontakten i forbindelse med fodring, pleje eller lignende af hundene.

2. Hundenes opholdsrum skal være forsvarligt indrettet og skal i størrelse og indretning tilgodese dyrenes behov for bevægelse og naturlig udfoldelse. Hundenes opholdsrum skal indeholde et beriget miljø, der som minimum består af legeredskaber og mulighed for at søge skjul.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.