Uge 34 – Hvad er det nu lige der står i hundeloven?
Hvad står der egentlig i hundeloven?
Din hund er nu 34 uger gammel og er en dejlig legesyg lømmel. I denne uge stikker vi snuden ned i lovparagraffer – for hvad er det egentlig man som hundeejer skal være opmærksom på?
Det vil være tangerende til virkelig imponerende, hvis du har sat dig ind i hele paletten af lovgivning som omhandler hundehold i Danmark. For der er meget, man kan sætte sig ind i. Hunde er bl.a. omfattet af f.eks. dyreværnsloven, hundeloven, bekendtgørelse om erhvervsmæssig handel med og opdræt af hunde og mark- og vejfredsloven. I den her uge har vi samlet 10 af de regler og love, som man som minimum bør kende til som hundeejer:
1. Mærkning og registrering.
Dvs. din hund skal være chippet og registreret i Dansk Hunderegister. Dertil kommer at den skal have hundetegn med ejerens navn og adresse.
2. Skadeforsikring.
Det er et krav i hundeloven, at der tegnes ansvarsforsikring for din hund. Ansvarsforsikringen dækker de situationer, hvor en hund gør skade på andre mennesker eller andre menneskers ejendele.
3. Pasning.
Ifl. Dyreværnsloven, skal hunde behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.
4. Hunde uden snor.
I byer og områder med bymæssig bebyggelse er det forbudt at lade hunde færdes på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel, uden at de enten føres i bånd eller er i følge med en person, som har fuldt herredømme over dem. Vær opmærksom på at de enkelte kommuner kan have skærpede regler. I Københavns Kommune må du f.eks. ikke have din hund uden snor medmindre andet er angivet.
5. Hunde uden opsyn.
Hunde må ikke strejfe frit omkring uden opsyn.
6. Gøen.
Din hund må ikke forstyrre din nabo med vedvarende gøen eller hylen.
7. Bid.
Hvis politiet vurderer at en hund har skambidt et menneske eller en anden hund, kan politiet afgøre, at hunden bliver aflivet. Det er nøje beskrevet i lovgivningen, hvad der definerer et ”skambid”.
8. Forbudte hunderacer.
Der findes 13 hunderacer som er forbudte at eje og avle i Danmark. Det er heller ikke tilladt med krydsninger af disse racer. Det er bl.a. pitbull terrier.
Herudover kommer to regler, som er gældende for avlere. De kan være gode at kende, hvis du skal rådgive venner og familie i hvilken avler de skal vælge.
1. Hundene skal dagligt have individuel menneskelig kontakt udover kontakten i forbindelse med fodring, pleje eller lignende af hundene.
2. Hundenes opholdsrum skal være forsvarligt indrettet og skal i størrelse og indretning tilgodese dyrenes behov for bevægelse og naturlig udfoldelse. Hundenes opholdsrum skal indeholde et beriget miljø, der som minimum består af legeredskaber og mulighed for at søge skjul.