Uge 35 – Indendørs underholding af hunden

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Når hvalpen skal underholdes i hverdagen

Din hund er nu 35 uger gammel og har udviklet sig både mentalt og fysisk, hvilket kræver mere og mere af dig i form af daglig underholdning. I den her uge ser vi på, hvordan du kan holde din hund stimuleret – uden at skulle forlade dit hjem.

Som hundeejer ved du, at din hund bliver glad og stimuleret af at være ude og gå tur. Men nogle gange rammer hverdagen én og så kan det bare være svært, at leve op tid din hunds behov for én eller flere lange og stimulerende gåture og dagen. Men der er heldigvis også mange ting du kan gøre for din hund indendørs.

Brug snuden

Hvor vores primære sans er vores synssans, så er din hunds primære sans lugtesansen. Den oplever verden gennem sin snude. Det kan du benytte dig af, når du vil underholde din hund. Ligesom du kan blive mentalt træt af at læse en bog, så kan din hund blive mentalt træt af at bruge sin snude. Her kommer to konkrete eksempler på hvordan din hund kan bruge snuden derhjemme:

Gem godbidder
Få din hund til at vente – kan den ikke blive liggende på kommando, så luk den bag et gitter eller sæt snor på den, mens du gemmer godbidderne. Det kan være under sofaen, bag puder, i reolen – det er sådan set kun fantasien som sætter grænser (og selvfølgelig også om du har lyst til at have hundesnacks og efterfølge hundetunge i møblerne). Har din hund ikke prøvet den her leg før, så hjælp den. Start med at vise den hvor godbidderne er – den skal nok hurtigt lære, hvad legen går ud på! Med tiden kan du gemme flere og flere godbidder, som er sværere og sværere at finde.

Aktiveringsspil
Der findes efterhånden mange forskellige typer af aktiveringsspil til hunde. Fælles for dem alle er at det er et stykke legetøj, hvori man kan gemme godbidder. Hunden skal derefter både lugte sig frem til godbidden, men også regne ud, hvordan den får fat i godbidden. Det er vel at mærke ikke en bold med godbidder i – her skal hunden trille bolden for at få godbidderne ud. Det aktiverer hundens jagtinstinkt og får den op i gear. I et aktiveringsspil skal hunden flytte på brikker, skyde låger eller trække i snore for at åbne ind til godbidden. Det er dermed mere avanceret og hunden skal bruge flere mentale kræfter på det.

Brug munden

Ligesom hos os mennesker så udløser god mad dopamin i hjernen hos hunden. Dvs. det skaber aktivitet i hjernes belønningscenter, hvilket medfører psykisk ro, afslappethed og velvære. Det er derfor en god ide at give hunden noget at spise, som den kan hygge sig med i længere tid ad gangen. Her kommer to forslag: 

Fyldte ben
Tag et af hundens aflagte marvben og fyld den med vådfoder, leverpostej eller noget andet lækkert. Frys den så ned. Du finder den frem, når hunden skal have en hyggestund derhjemme. Det smarte ved at nedfryse er både at hunden skal bruge længere tid på at få maden ud, men også at du kan have et lager liggende, som du kan finde frem de dage, hvor du f.eks. ikke har tid til den lange gåtur. 

Slikkemåtte
Slikkemåtter kan fås de fleste større dyrebutikker. Det er det samme princip som ved de fyldte marvben. Du smører noget lækkert på slikkemåtten, ligger det evt. i fryseren inden du giver det til hunden. Det smarte ved slikkemåtter er at du kan give dem i en tur i opvaskemaskinen mellem brug og at der er sugekopper på, så det kan sættes fast på f.eks. gulv, køleskabslåge mm. 

Du kan evt. kombinere de to underholdningskategorier. Dvs. starte med at aktivere hunden mentalt vha. dens snude og så slutte af med, at den får noget, som den kan ligge og hygge sig med i længere tid. 

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.