Uge 36 – Hvad er dæmpede signaler?
Hvad din hund fortæller dig
Din hund er nu 36 uger gammel og I bliver bedre og bedre til at ”snakke” sammen og forstå hinanden. Men har du helt styr på de små finesser i din hunds adfærd? Ved du f.eks. hvornår din hund pænt beder dig om at lade den være i fred? I den her uge kigger vi nærmere på hundens dæmpende signaler.
De fleste hunde vil gå langt for at undgå en konflikt. For at undgå konflikter gør din hund brug af ”konfliktdæmpende adfærd” også kaldet dæmpende signaler. Signalerne har både til formål at vise venlighed overfor dig, men også at bede dig om at ”dæmpe” dig. Det vil være i situationer, hvor din hund føler sig presset.
Tidspunkter hvor din hund måske viser dæmpende signaler, kan være når den får sele på, er i bad, skal have klippet klør eller tørret poter. Hvis hunden viser dæmpende signaler i de her tilfælde, så er det vigtigt, at du træner din hund til at blive håndteret, så den kan føle sig tryg.
Andre tidspunkter hvor din hund måske viser dæmpende signaler, er f.eks. når nogen forsøger at give den et knus eller bøjer sig ind over den. Det er to ting som langt de fleste hunde ikke bryder sig om. Hvis din hund viser dæmpende signaler i de her tilfælde, så respekter der og kæl og nus i stedet med hunden.
Her får du 10 eksempler på dæmpende signaler:
- Hunden smasker. Lidt af tungespidsen vises og den kommer med smaskelyde.
- Hunden gaber. Adskiller sig fra et træthedsgab ved at være hurtigere.
- Hunden vender blikket bort. Hele hovedet drejes bord i både kortere og længere tid ad gangen.
- Snudepuf i mundvig. Hunden puffer sin snude blødt til modpartens mundvig.
- Løfter den ene forpote.
- Smalle øjne. Hunden kniber øjnene sammen.
- Logre med halen. En lav og langsom logren.
- Snuser til jorden. Vender blikket væk fra modparten og snuser intenst til jorden.
- Trække sig tilbage. Bakker væk fra modparten.
- Sænke hele kroppen. ”Går i knæ” på alle fire ben og hele kroppen bliver lavere.
Alt adfærd skal ses i en sammenhæng, da én type adfærd kan have forskellige betydning alt efter situationen. F.eks. prøver din hund ikke at dæmpe dig hver gang den spiser. Her opstår smasken helt naturligt af andre årsager. Men smasker hunden i situationer, hvor den ikke spiser, kan det i stedet være brugt som et dæmpende signal.
Det er helt enormt vigtigt, at du som hundeejer kender til din hunds dæmpende signaler. For det er din hunds måde at fortælle dig, at det du gør lige nu, det bryder den sig ikke om. Dvs. den føler sig presset og den beder dig om at lade være. Hvis din hund gang på gang oplever, at du ikke ”hører” den, når den pænt beder dig om at stoppe, så vil den med tiden fortælle dig det mere tydeligt. Det kan f.eks. være ved at knurre eller i værste fald snappe.