Uge 37 – Hjælp! Min hund har dårlig mave!

Skrevet af Ditte Varling | Dyrlæge

dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Dårlig mave og opkast, hjælp!

Din hund er nu 37 uger gammel og har stadig travlt med at undersøge verdenen omkring sig. Derfor kommer den også nemt i nærkontakt med bakterier, som kan give den dårlig mave. Men hvad kan du gøre for at undgå, at din hund bliver dårlig? Og hvad gør du hvis rent faktisk bliver det? Det vil dyrlæge Ditte Varling gøre dig meget klogere på i denne uge. 

Dårlig mave hos hund med symptomer såsom opkast og/eller vandig diarré opstår oftest pga. en ubalance i mavetarmsystemet, som kan udvikle sig til en reel mavetarmbetændelse hos hunden. Hunde kan ligesom mennesker få ubalance i mavetarmsystemet af mange ting, det kan f.eks. skyldes dårlige fødevare, virus, bakterier, toksiner, parasitter samt encellede organismer, såsom giardia. Et fremmedlegeme såsom en bold kan genere eller sætte sig fast i mavesæk eller tarm, giver oftest kun opkastning, men diarré kan forekomme. Opkastning og diarré kan desuden være symptom på allergi eller sygdom i andre organsystemer, for eksempel lever, nyrer, bugspytkirtel eller binyrebarken

Hvornår skal dyrlægen kontaktes?

  • Hvis hunden bliver sløv eller på anden måde almenpåvirket 
  • Hvis hunden ikke kan holde vand i sig og viser tegn på dehydrering
  • Hvis hunden slet ikke vil spise eller drikke
  • Ved blodtilblandet diarré, eller hvis opkastningen er blodig eller brunligt kaffegrumslignende (indeholder fordøjet blod)
  • Hvis opkastningen eller diarréen fortsætter på trods af overstående diætråd
  • Hvis hunden kan have ædt et fremmedlegeme eller noget giftigt
  • Hvis hunden har under 38°C eller over 39°C i temperatur i kombination med noget af det overstående

Hvordan undgås dårlig mave?

Det er vigtigt at forsøge at forhindre din hvalp eller unghund i at indtage ting, der kan gøre den syg. Derfor bliver du som ejer nødt til at være opmærksom på hvad din hund snuser til eller slikker på under gåturen og i haven og ikke mindst hvad den smager på eller spiser. Dette gælder også hvad andre mennesker fodrer din hund med – f.eks. ses det ofte at hunden kan få dårlig mave hvis moster Ada har givet den lidt for mange rester fra spisebordet til familiefødselsdagen, især hvis der er meget fedtholdige fødevarer og hunden ikke er vant til at spise dette.

Hvad skal du gøre hvis der opstår symptomer på dårlig mave?

Opkastning eller diarré hos hvalp eller hund kan give anledning til bekymring hos dig som hundeejer. I de fleste tilfælde kan du hjælpe din hund derhjemme ved at følge nogle specifikke kostråd, men i slemme tilfælde har hunden brug for hjælp fra dyrlægen.

Det er vigtigt at din hvalp eller unghund får rigeligt med væske, når den er syg, idet opkast og diarre gør at væske tabes fra kroppen. Hunde har normalt et behov for circa 40-50 ml væske per kg kropsvægt per dag og dette inkluderer vandet, der findes i maden. I tilfælde af opkastning og diarré kan det daglige væskebehov stige op til det dobbelte.

Det er også meget vigtigt at stabilisere hundens mavetarm kanal med at give den korrekte ernæring under sygdomsperioden. Det er vigtigt at tildele små portioner foder med let fordøjelighed og et lavt fedtindhold. Det kan f.eks. laves som hjemmelavet diæt i form af langtidskogte ris, kogt i dobbelt til tredobbelt mængde vand og lidt kogt hvid fisk eller kogt kylling, der kan blandes i risen. Færdigt diætfoder til opkastning og/eller diarré, såkaldt skånekost, kan også købes hos dyrlægen.

Tarmnormaliserende midler kan med fordel gives når hunden ikke længere kaster op. De indeholder sædvanligvis bindende stoffer og ”gode bakterier”, såkaldte pro-biotika der stabiliserer tarmfloraen. Produkterne fås i håndkøb på apoteket eller hos dyrlægen.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.