Uge 39 – Hvorfor skal man samle op efter hunden?

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Behøver jeg virkelig…?

Din hund er nu 39 uger gammel og har i den tid produceret ca. 500 lorte. Ret imponerende. Lige så imponerende er at du tilsvarende har lavet et squat, hver gang du har samlet op efter din hund. Så tillykke med de 500 squats! I den her uge ser vi på, hvorfor det egentlig er vi samler op efter vores hunde.

Hvad siger loven egentlig? Må man godt lade hundens efterladenskaber ligge? Ja – og nej. Der er ikke en lov som decideret siger, at man skal samle op efter hunden. MEN kigger man i Vejloven så er det forbudt, at efterlade affald på vejarealer og fortove. Det gælder også hundens ”affald”. Så på veje og fortov er det altså lovpligtigt, at samle op efter din hund. Dermed er det ikke lovpligtigt, at samle op efter hunden i f.eks. hundeskoven. Men det betyder ikke, at du ikke skal gøre det, for faktisk er der mange gode grunde til at samle op efter hunden – især på steder, hvor mange hunde (og mennesker) opholder sig.

Det er ulækkert

Der er nok ikke nogen, som vil modsige sig, at det er jævnt ufedt, at træde i en hundebæ. Det lugter, det er svært at få af og det er selvsagt uhygiejnisk. Selvom hunden er trådt væk fra stien, ud i rabatten er bag en busk, så kan den stadig havne under sko eller på tøj. Det kan særligt børnefamilier nikke genkendende til. Børn synes nemlig også at det er sjovt, at bevæge sig væk fra stierne i parken eller skoven og her kan de altså nemt rende ind i din hunds efterladenskaber.

Det spreder sygdomme

Flere af de sygsomme, som man kan risikere at stifte bekendtskab med som hundeejer, ville kunne undgås eller stærkt minimeres, hvis vi alle blev lidt bedre til at samle op efter vores hunde. Det gælder f.eks. hjerte-lungeorm. Kort fortalt opstår problemet ved at hunden æder en snegl, som er inficeret med larver. Larverne bevæger sig til hundens hjerte/lunger. Her udvikles de til voksne orme. Ormene lægger æg. Æggene klækker og der kommer larver. Larverne irriterer hundens luftveje og de bliver hostet op i munden. Nu synkes de og kommer gennem hundens system og ud med afføringen. Larverne bliver spist af snegle – hvorefter historien gentager sig selv. Hjerte-lungeorm er farligt – og i værste fald dødeligt – for hunde. Sørger vi for at samle op efter vores hund (også skoven), så fjerner vi også muligheden for det larvestadie, som finder sted i en snegl. Vi får dermed brudt ormenes cyklus og stopper spredningen.

Men udover hjerte-lungeorm så er listen af smitsomme bakterier, via og parasitter som kan findes i hundens afføring lang: 

Salmonella-bakterier

  • Campylobakter-bakterier
  • Coli-bakterier
  • Parvovirus – særligt farlig for hvalpe og uvaccinerede hunde
  • Giardia – kan ramme både hunde, katte og mennesker
  • Spoleorm – kan smitte direkte og indirekte via mellemvært. Æg fra hundens spolorm kan overleve i omgivelserne i årevis.

Med andre ord – saml op.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.