Uge 41 – Hundens fordøjelsessystem

Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert

dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Tarme med charme…

Din unghund er nu 41 uger gammel og har allerede kørt mange gode (og dårlige) ting igennem sit fordøjelsessystem. Men hvad er det egentlig der sker, når foderpiller, godbidder, visne blade, slikpapir mm. passerer igennem tarmen? Og hvordan sikrer du, at din hund har en sund tarm? Det vil ernæringsekspert Ann-Kristin Meyer gøre dig klogere på i denne uge.

Hvad der for blot cirka 20 år siden blev anset for at være et organ, hvis hovedfunktion var at optage næringsstoffer og fungere som kroppens affaldshåndteringssystem, bliver i dag set som et af kroppens vigtigste organer. Der ikke blot har indflydelse på kroppens fordøjelse, men også dens sundhed og sindstilstand. Vi taler om tarmen – eller rettere sagt tarmmikrobiotaen.

Sund tarm = Sund hund

Tarmmikrobiotaen er betegnelsen for den rige population af forskelligartede mikroorganismer (hovedsageligt bakterier), som koloniserer tarmsystemet i langt de fleste dyr, deriblandt også mennesket og hunden. Den producerer en lang række forskellige stofskifteprodukter, som bl.a. bruges til at kommunikere med kroppens andre organer.

Men hvorfor er tarmmikrobiotaen egentlig så vigtig? Den rigtige sammensætning af mikroorganismer i tarmen, nemlig mange forskellige arter samt en overvægt af sundhedsfremmende mikroorganismer, vil have en positiv effekt på bl.a. hundens immunsystem, dens hud- og hårsundhed, hundens adfærd og meget mere. Ja, den ”gode tarmmikrobiota” vil faktisk også kunne beskytte hunden for overvægt, betændelse i led og hjertelidelser. Ét af de første tegn på, at din hund har en ubalance i tarmmikrobiotaen, en såkaldt dysbiose, er diarré og evt. opkast. Opdager du disse symptomer hos din hvalp, skal du handle.

Varieret kost fremmer den gode tarmmikrobiota

Det bedste sted at starte, er at give din hvalp et probiotikaprodukt. Probiotika er de sundhedsfremmende bakterier, som kan hjælpe med at pleje tarmslimhinden og dermed skaffe et godt levested for tarmens mikroorganismer. Derudover er det enormt vigtigt med det rette foder. 

Hunden – og særligt hvalpen – har en begrænset kapacitet til at kunne nedbryde stivelse. Hvis foderet indeholder for store mængder stivelse, vil dette føre til, at kun en del af stivelsen vil kunne gå sin naturlige vej, og blive nedbrudt i tyndtarmen og derfra optaget i blodcirkulationen. Resten vil passere videre til tyktarmen og kunne føre til en ubalance i sammensætningen af de herlevende mikroorganismer. Det samme vil gøre sig gældende for foder med proteiner af lav fordøjelighed, som ligeledes forgæres i tyktarmen og kan føre til dysbiose. Vælg derfor et stivelsesfattigt foder med proteiner af animalsk oprindelse, som er så lidt forarbejdet som overhovedet muligt.

Derudover vil et varieret foder fremme den gode artsrige tarmmikrobiota. Variation kan f.eks. opnås ved at fodre forskellige varianter af det samme fodermærke eller forskellige mærker af foder. Den kan også opnås ved at fodre hvalpen med BARF og variere proteinkilder og grønt og frugt, eller ved at supplere hvalpens forarbejdede foder med friske ingredienser. Hvis du følger disse råd, vil du give din hvalp – og senere din voksne hund – de bedste forudsætninger for at kunne huse den gode og sundhedsfremmende tarmmikrobiota.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.