Uge 42 – Er din hund beskyttet mod flåter?
Skrevet af Ditte Varling | Dyrlæge
Hvordan er det nu med de flåter…?
Din hund er nu 42 uger gammel og udgør en stor lækker buffet – hvis man altså er en flåt. Med hvad er det nu med de flåter? Skal man være bange for dem? Og hvordan undgår man dem? Det vil dyrlæge Ditte Varling, fortælle meget mere om i denne uge.
Hvad er flåter?
I Danmark findes to slags flåter: engflåter og skovflåter. De er små mider med 8 ben som suger blod fra fugle og pattedyr – herunder også hunde og mennesker. Flåter har 3 stadier i deres udvikling; larve, nymfe og voksen; og det er de voksne flåter, der sidder på lur i højt græs og vegetation og hopper over suger blod på værtsdyret. Hos mennesker bider flåter sig ofte fast i de områder, hvor huden er tynd, såsom på læggene, i knæhaser og i lysken, mens flåter hos hunde ofte sidder omkring hoved, ører eller nakke og man bør derfor altid tjekke både sig selv og sin hund for flåtbid efter gåture i høj vegetation.
Er flåtbid farlige?
De allerfleste flåtbid er heldigvis ufarlige. En sjælden gang kan et flåtbid dog være årsag til forskellige sygdomme. Et eksempel på sådan en sygdom er borreliose, og den skyldes at flåterne bærer på en bakterie der hedder Borrelia. Sygdommen giver i første omgang et lokalt udslæt, men kan også føre til at centralnervesystemet angribes.
Et andet og mere farligt eksempel på sygdom, er såkaldt skovflåthjernehindebetændelse (tick borne encephalitis/TBE) som er en hjernebetændelse, som skyldes et virus (TBE-virus), som flåter kan bære på. I Danmark forekommer TBE hyppigst på Bornholm, men der er beskrevet få tilfælde af TBE i Nordsjælland.
Et sidste eksempel på flåtbåren sygdom er såkaldt anaplasmose, som tidligere er blevet kaldt for erhlichiose. Det er en sygdom som skyldes af en flåtbåren bakterie kaldet Anaplasma phagocytophilum og som kan ramme, hunde, katte, heste, kvæg og får samt overføres fra dyr til menneske. Sygdommen er ofte symptomløs men af og til kan der opstå influenzalignende symptomer, og meget sjældent ses symptomer fra lunger, nyrer og nervesystem.
Hvordan kan flåtbid undgås?
Det er heldigvis sjældent at du eller din hund bliver syg af et flåtbid, og det kræver som regel, at flåten sidder fast i mere end 24 timer. Derfor er det vigtigt enten helt at undgå, at flåten bider dig eller din hund, eller fjerne flåten hurtigst muligt hvis skaden er sket for at mindske risikoen for overførsel af smitte.
For hundeejere er påklædningen den mest effektive forebyggelse imod flåtbid, og derfor kan man med fordel tage lange bukser på samt tildække sine arme på sine daglige gåture med sin hund. De muligheder har hunde ikke, men til gengæld kan vi som ejere på apoteker og dyreklinikker købe forskellige præparater, der enten dræber eller virker frastødende for flåter. Det kan være midler der skal dryppes på huden i hundens nakke, tyggetabletter, speciallavede halsbånd eller forebyggende medicin, som gives via pille. Det er vigtigt at snakke med din veterinærsygeplejerske eller dyrlæge om den bedst mulige løsning for lige præcis din hund. De del af de førnævnte præparater er receptpligtige og det er derfor kun dyrlægen, som kan ordinere dem.
Hvordan fjernes en flåt?
Hvis en flåt alligevel har bidt sig fast trods det forebyggende arbejde, er det vigtigt at fjerne den hurtigst muligt. Risikoen for, at hunde og vi mennesker får overført smittestoffer stiger nemlig jo længere tid flåten sidder fast.
Hvis man som ejer finder en fastsiddende flåt på sin hund, skal den fjernes med det samme. Det kan man enten gøre ved at bruge pincet eller en såkaldt flåttang, hvor man tager fat om flåten så langt nede ved hovedet som muligt, og langsomt men sikkert trækker den ud, eventuelt med en mindre roterende bevægelse. Det er vigtigt, at alle dele af flåten er fjernet korrekt for at undgå hudinfektion. Gamle husmoderråd med at smøre flåten ind i olie, fedt, smør, vaseline eller lignende for at få den til at slippe anbefales ikke. Det skyldes, at det som regel forsinker fjernelsen af flåten, og risikoen for, at den når at overføre eventuelle sygdomme derfor stiger.
Efter flåten er fjernet sker der ofte ikke mere, men det er altid en god ide at holde øje med om din hund udvikler symptomer på flåtbårne sygdomme. Hvis din hund bliver sløv, mister appetitten, får feber, smerter eller stivhed i kroppen i forbindelse med et flåtbid, bør man opsøge sin dyrlæge. Det er dog værd at bemærke, at det er meget almindeligt, at området, hvor flåten har siddet, bliver en smule hævet, eller at der opstår rødmen. Så længe hunden ikke har symptomer, skal man dog ikke bekymre sig.