Uge 43 – Råfodring, ja eller nej?

Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert

dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

BARF – hot or not?

Din unghund er nu 43 uger gammel og i den her uge skal vi kigge nærmere på det meget omdiskuterede ”fænomen” BARF (råfodring). Men hvad er det? Og er det overhovedet sundt? Det vil ernæringsekspert Ann-kristin Meyer fortælle meget mere om i den her uge.

BARF. „Biologically Appropriate Raw Food“ eller „Bones And Raw Food“? Mens der er uenighed om, hvad forkortelsen BARF står får, er der ikke tvivl om, at der ikke findes en anden fodringsform, som passer bedre til hundens – og særligt hvalpens – anatomi og fysiologi.

Så hvad er BARF og hvad gør det?

Når man fodrer sin hvalp med BARF, består dens foder af friske uforarbejdede ingredienser, herunder rå animalske ingredienser, såsom kød, ben med kød, indmad og fisk og til en mindre del af rå eller tilberedte vegetabilske ingredienser, såsom grønt og frugt, og evt. nogle naturlige tilskudsprodukter. BARF er rig på proteiner og fedt og indeholder stort set ikke noget stivelse. Det er den perfekte makronæringsstofsammensætning for en hvalp/unghund, da hvalpe er enormt gode til at fordøje fedt, men knapt så gode til at fordøje stivelse. Proteinerne i BARF er typisk af meget høj kvalitet, da de for det første er af animalsk oprindelse og for det andet ikke er forarbejdede/varmebehandlede. 

Når man fodrer sin hvalp med BARF, har man fuld kontrol over, hvad der lander i hundeskålen (forudsat, at man selv blander hvalpens foder). Dette er især en fordel, hvis man har en hvalp, som reagerer overfølsomt på nogle bestemte ingredienser. Man har stor mulighed for at variere hvalpens foder. Dette er ikke kun en fordel i forhold til at stimulere hvalpens sanser, men også i forhold til at øge tarmmikrobiotaens sundhed. En sund tarmmikrobiota er en forudsætning for, at hvalpen fungerer, som den skal. For at opnå dette, er det vigtigt med et varieret foder. Og det har man rig mulighed for, når man ”barfer” sin hvalp.

Brug med omtanke

At fodre med friske ingredienser betyder også, at man kan undgå en lang række tilsætningsstoffer i foderet, som kan have en sundhedsskadelig effekt på hvalpen. Selvom der ikke findes meget forskning på hundeområdet, ved vi fra humanstudier, at både emulgatorer, konserveringsmidler og farvestoffer har en negativ effekt på menneskernes sundhed. 

Men lige så godt, som BARF kan være for din lille hvalp, lige så skidt kan denne fodringsform være, når foderrationen ikke sammensættes således, at den dækker samtlige af din hvalps næringsmæssige behov. Hvalpe befinder sig i en meget kritisk fase af deres liv, hvor bl.a. knogler, hjerne og muskler udvikler sig. Fejl i hvalpens foderplan vil derfor i nogle tilfælde kunne have svære irreversible senfølger. Er du det mindste i tvivl om, hvorvidt du selv er i stand til at sammensætte en behovsdækkende BARF-ration til din hvalp, skal du få hjælp af en BARF-kyndig hundeernæringsekspert.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.