Uge 45 – Ting din hund ikke må sætte tænderne i

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

“Hvad har du i munden…?!”

Hvalpetiden hvor din hund støvsugede fortovet for slikpapir, cigaretskodder, blade og tyggegummi er ved at være forbi. Din hund er nu 45 uger gammel og knap så stor en støvsuger, men er med alt sandsynlighed stadig ret så madglad. I den her uge ser vi, hvilke ting din hund endelig ikke skal sætte tænderne i.

Hunde er VILDE med menneskemad. Alt hvad vi har på vores tallerkener, er per automatik super interessant for din hund. Men det betyder ikke at det er godt for den. Der er nemlig en lang række ting, som du kan tåle, men som din hund ikke kan. Faktisk er der en hel del ting i vores husholdning, som kan være skadelige eller direkte giftige for vores hunde. Derfor er det vigtigt, at du har styr på hvilke ting, som skal holdes langt væk fra hunden. 

Disse 10 ting er noget du skal være særligt opmærksom på: 

  • Chokolade. Chokolade indeholder teobromin, som er giftigt for hunde. Jo mere teobromin der er i chokoladen, des mere giftig er den. Derfor er mørk chokolade den giftigste for hunden.
  • Kølervæske. Kølervæske smager sødt og kan derfor være fristende for hunden at drikke. Men det er ekstremt farligt og kan give nerveskader. 
  • Macadamianødder. 
  • Vindruer og rosiner. Kan give hunden nerveskader. 
  • Xylitol. Et sødemiddel som findes i mange madvarer og i tyggegummi. Kan få hundens blodsukker til at falde, hvilket kan give leveskader. 
  • Blåskimmelost. Hunde er overfølsomme overfor svampen roquefortin, som findes i blåskimmeloste.  
  • Blomsterløg. Mange af vores løgplanter er giftige for hunde. Gælder både vores spiseløg og blomsterløg fra f.eks. tulipaner. 
  • Frugtsten. Frugtkerner og frugtsten indeholder giftstoffet cyanid, som er ekstremt giftigt. 
  • Avokado. Hele avokadoen inkl. skræl og sten er giftige for hunden pga. stoffet persin.
  • Rabarber. Påvirker hundens fordøjelsessystem og nervesystem. 

 

Hvis uheldet er ude, så fjern (hvis muligt) maden fra hundens mund. Hold godt øje med hundens reaktioner og ring til dyrlægen, så det kan vurderes om hunden skal ind til en undersøgelse.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.