Uge 47 – Vat i ørerne og selektiv hørelse

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Sit, sit, sit… SIT!

Oplever du også at din hund lader til at have iført sig høreværn og skyklapper? Din hund er nu 47 uger gammel og en teenagebombe, som ofte synes, at de fleste ting er mere spændende end dig. I den her uge ser vi på, hvordan du bedst kommer gennem teenagetiden.

Tiden med den nuttede hvalpepels, de store tilbedende øjne og de kluntede poter, som fulgte dig overalt, er ved at være forbi. Din hvalp er full blown teenager og det kan mærkes. Din hund er nemlig ved at blive mere selvstændig. Og ikke nok med det. Selvstændigheden er krydret med en god omgang hormoner. Har du en hanhund har du måske også bemærket, at han er begyndt at blive vældig interesseret i damerne. I det hele taget ændrer din hund sig en del i den her tid. Det er især tydeligt på gåturene, hvor din hund begynder at give udtryk for hvilke hunde den kan lide og ikke kan lide, den er markant mere interesseret i at snuse til omgivelserne og det kan være svært for dig at få dens opmærksomhed. Og det er helt normalt.

Tålmodighed er en dyd

Mange hundeejere synes det kan være en lidt frustrerende tid. Man har lige haft den her nuttede hvalp, som forgudede én og som måske endda havde lært en masse brugbare og seje kommandoer. Og pludselig er det som om nogen at trykket på slet-knappen og hunden kan ingenting huske mere og virker provokerende uinteresseret i at lære noget som helst.

Her er fem ting som er gode at huske på, når hunden (igen) lader til at have lagt sin hjerne i hundekurven:

  1. Skæld ikke ud. Ligesom med teenagebørn, så nytter det ikke noget at skælde ud og være irriteret. Det resulterer bare i at teenageren vil søge endnu mere afstand til dig. 
  2. Sænk forventningerne. Selvom din hvalp godt kunne ”sit” i sidste uge, så er det ikke sikkert at den kan i denne uge. Start forfra med øvelserne og gør det nemt. Træn f.eks. indenfor eller i haven, hvor der ikke er så mange forstyrrelser. 
  3. Sjov og leg. Selvom din hund indimellem vælger dig fra, så synes den stadig at det er sjovt at lege og fjolle med dig. Sørg for at have massere at sjove og glade stunder med din hund. Det vil få din hund til at vælge dig mere og mere til igen. 
  4. Søg hjælp. Føler du at opgaven bliver uoverskuelig, så er der ingen skam i at søge hjælp. Find en dygtig hundetræner, som kan hjælpe dig og din hund på rette vej. 
  5. Træk vejret dybt og husk på at det er en fase.

Hæng i

Desværre er der mange hundeejere, som bliver overvældede af hundens overgang til teenagelivet og derfor er det her også alderen hvor flest hunde havner på dyreinternat. Giv ikke op på teenagehunden. Du er dens et-og-alt, den er stadig en hvalp indeni og har brug for sine faste rammer, sin familie og din omsorg og forståelse.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.