Uge 5 – Din hvalp spiser fast føde

Skrevet af Ann-Kristin Meyer | Ernæringsekspert

dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

5 uger gammel

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder. Din hvalps verden åbner mere og mere op og den begynder at synes den omkringliggende verden er spændende. Derfor er det også i denne tid, at den stille og roligt kan introduceres for nye stimuli. Dvs. personer, andre dyr, fremmede lyde, ting osv. 

Din hvalp flytter snart ind – og ud over opmærksomhed, omsorg, ro, leg og generel stimulering, får den også brug mad. Men hvad skal den have? I den her uge fortæller ernæringsekspert Ann-Kristin Meyer om, hvad hvalpen har brug for rent ernæringsmæssigt, lige når den ankommer til sit nye hjem.

En ny hvalp i hjemmet betyder også, at man skal tage stilling til, hvad man gerne vil fodre sin hvalp med. Nogle nybagte hvalpeejere vælger at fortsætte med at fodre hvalpen det samme foder, som den også har fået hos opdrætteren. Andre vil gerne skifte deres hvalp over til et nyt foder hurtigst muligt. Men giv din hvalp lidt tid. At flytte „hjemmefra” kan være meget overvældende og stressende for en lille hvalp. Derfor er det en god idé at vente med at skifte foder, indtil din hvalp er faldet godt til i sit nye hjem, så den ikke også skal forholde sig til noget nyt i hundeskålen. Når din hvalp føler sig tryg i sine nye omgivelser, kan du gradvist skifte den over til sit nye foder. Start med at skifte en lille del af det vante foder ud med en lille del af det nye foder og øg gradvist mængden af det foder, som du udskifter, indtil hvalpen på ca. femte til syvende dagen er skiftet helt over til sit nye foder. 

Hvalpen har brug for de rette byggesten
Uanset hvilket foder du vælger til din lille hvalp, er det vigtigt, at det er et foder som er lavet til hvalpe. Sammenlignet med voksne hunde, har hvalpe nogle særlige næringsstofbehov. Et voksenfoder vil derfor ikke nødvendigvis indeholde alle de næringsstoffer, som din hvalp har brug for. Og så er det også vigtigt at huske, at din hvalp er på overarbejde døgnet rundt. Rigtig mange af de næringsstoffer, som din hvalp optager igennem sit foder, bruges som små byggesten til at få kroppen til at vokse, og det er derfor vigtigt, at din hvalp igennem sit foder får adgang til de helt rigtige byggesten i de helt rigtige mængder. Hvis din hvalp ikke får adgang til de rigtige byggesten, vil det kunne have alvorlige konsekvenser for dens sundhed og f.eks. føre til vækstforstyrrelser, som der ikke kan rettes op på igen.

Følg foderproducenternes afmærkninger
Et eksempel på et af disse byggesten er mineralet kalcium. I modsætning til voksne hunde, kan hvalpe ikke aktivt regulere deres kalciumoptagelse. Dette betyder, at hvalpe optager og omsætter stort set alt det kalcium, de får tilført igennem deres foder. Derfor vil for store mængder kalcium, som der ofte er i foder til voksne hunde, kunne føre til vækstforstyrrelser. Dette er kun et eksempel på de forskellige behov, som hvalpe og voksne hunde har. Foderproducenterne tager hensyn til de forskellige behov, og mærker deres fodervarianter tilsvarende. Du skal derfor vælge et foder, som er deklareret som „fuldfoder til hvalpe“. Først når unghunden er fuldvoksen, dvs. når dens knoglevækst er afsluttet, må den skiftes over til et fuldfoder til voksne hunde. Vælger du selv at sammensætte et foder til din lille hvalp, er det enormt vigtigt, at du sætter dig godt ind i hvalpens særlige næringsstofbehov, eller får en ernæringsekspert til at udarbejde en behovsdækkende foderplan til din hvalp.

Indkøbsliste

Vi har samlet en liste over de vigtigste ting, du skal have klar når hvalpen kommer hjem.

Produktartikel

Produkt beskrivelse

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.