Uge 51 – 4 øvelser som holder din hund sund

Skrevet af Payana Parton | Adfærdsbiolog & hundeekspert
dobberman hvalp som sidder med siden til på en græsplæne

Træning med måde

Din hund er nu 51 uger gammel og er ikke en lille kluntet hvalp længere. Men har den helt styr på sine teenagelemmer eller er den en lettere ukoordineret klummergøj? I den har uge ser vi på hvordan du med 4 sjove øvelser, kan hjælpe din hund med at få større kropskontrol.

De fleste danske hunde bevæger sig for lidt og mange føres i snor uden at have muligheden for fri bevægelighed. Får hunden ikke bevæget sig optimalt og trækker den måske endda i snoren, kan det få den konsekvens, at hunden får korte og stive muskler, hvilket påvirker bevægeligheden af hundens led. For at have en sund krop, skal hundens led holdes sunde. Dvs. hele ledfladen skal benyttes og alle de omkringliggende muskler skal være i brug. Det er med andre ord vigtigt med fysisk træning af hunden, for at holde den både sund og normalvægtig og for at forebygge skader og overbelastning.

Rigtig mange hvalpe- og unghundeejere er bekymrede for at overbelaste deres hund ved f.eks. at lade den gå på trapper, løbe for meget eller gå lange ture. Kodeordene her er: alt med måde. Din hund må gerne bevæge sig. Den skal faktisk bevæge sig. Det er sådan den opbygger muskelmasse og får smurt leddene i kroppen. Det er vigtigt, at din hund gradvist får udviklet og trænet muskulaturen og sin kropsbevidsthed. 

Her får du 4 øvelser, som hjælper din hund kontrollere sine ukoordinerede teenagebevægelser, så den får bedre kropskontrol og samtidig får styrket sine muskler.

1. Gang på luftmadras

Find en luftmadras frem og pust luft i den. Du smider nu en håndfuld foder eller godbidder på madrassen og lade hunde gå frit rundt på madrassen og nyde måltidet. Alternativt kan du lade hunden lave forskellige øvelser (f.eks. sit, dæk, plads) på madrassen. I starten gør du det nemt. Dvs. madrassen er pustet helt op og er dermed hård og nem at gå på. Efterhånden som din hund bliver bedre til at holde balancen, så lukker du luft ud. Det gør underlaget ustabilt og din hund skal derfor koncentrere sig om at holde balancen.

2. Balancegang

Når du går tur, så sørg for at variere det underlag din hund går på. Dvs. lad ikke kun hunden gå på fliser og asfalt, men sørg for at den også går på jord, skovbund, grus og sand. Find også ting din hund kan springe op på, som f.eks. træstammer, store sten, bænke mm. I starten er det vigtigt, at du hjælper og støtter din hund. Øvelserne skal være kontrollerede og rolige, så din hund ikke vælter ned eller får vrid. Efterhånden som din hund bliver bedre, kan du finde sværere og sværere ting, den kan springe op på.

3. Zigzag

Få din hund til at gå zigzag mellem dine ben. Det er en super koordinationsøvelse, som samtidig gør din hund smidig. Du kan variere øvelsen ved også at lade din hund gå zigzag mellem træer, stolper mm.

4. Bakket terræn

Selvom her er relativt fladt i Danmark, så er det stadig muligt at finde små hældninger eller bakker rundt omkring. Lad din hund gå både op og ned og på tværs ad hældninger. Du kan gøre det endnu mere udfordrende ved at lave øvelser som sit og dæk på en hældning. Varier om din hund skal vende med snuden op, ned eller horisontalt med hældningen. Gå langsomt frem med øvelserne. Det er hårdere end det ser ud. Men efterhånden som din hund bliver god til det, kan du gøre det sværere og sværere.

Halsbånd

Inden du kaster dig over at finde et halsbånd til din hund, skal du have gjort dig klart, hvad halsbåndet skal bruges til. Her hjælper vi dig med at navigere i verdenen af halsbånd, så du kan finde det rette til din hvalp.

Aktiverings udstyr til hvalp & hund

Aktiveringsudstyr er et must-have for alle hvalpeejere (men din voksne hund vil også sætte pris på det). Der findes efterhånden rigtig meget aktivitetsudstyr, men det er ikke alt som virker helt efter hensigten, så her får du en gennemgang og anbefaling af de forskellige typer af udstyr.

Uge 7 – Dyrlæge besøg & sidste forberedelser

Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret.

Uge 6 – Gode hundemanér & planlægning af turen hjem

Din hvalp er nu 6 uger gammel og er ikke længere afhængig af sin mors mælk. En vigtig del af den sociale træning tager fart i den her uge. Dvs. din hund lærer at kommunikere med andre hunde.

Uge 5 – Hvalpen kan nu spise fast føde, men hvad skal den egentlig have?

Din hvalp er nu 5 uger gammel og spiser mere og mere fast føde. Dens mor synes nemlig ikke nødvendigvis det er så sjovt, at skulle lægge patter til et kuld vilde hvalpe med meget spidse tænder.

Uge 4 – Løb, leg og hvalpetræning tilmelding

Din hvalp er nu 4 uger gammel og er begyndt at få krudt i måsen. Den både løber og leger med sine søskende og tør nu bevæge sig lidt længere væk fra mor.

Uge 3 – Første tand og guide til hvilket udstyr du skal have klar til hvalpen

Din hvalp er nu 3 uger gammel og udviklingen tager virkelig fart. Din hvalp vokser og bliver stærkere og det betyder også, at den nu begynder at bevæge sig rundt.

Uge 2 – Hvalpen åbner øjnene og hvalpesikring af hjemmet

Din hvalp er nu hele to uger gammel og der sker store ting i dens liv. I denne her uge, vil både dens øjne og ører åbne sig. Med andre ord vil din hvalps verden åbne sig.

Uge 1 – Din hvalp har fordoblet sin vægt og hvorfor kan du først få hvalpen hjem efter 8 uger?

Din hvalp er nu 1 uge gammel og den er vokset! Faktisk har den med alt sandsynlighed fordoblet sin vægt i løbet af de første 7 dage.

Uge 0 – Velkommen til verdenen

Lige fra din hvalp åbner øjnene første gang, kommer vi til at være med på sidelinjen med råd og vejledning i lige netop de situationer du kommer til at stå i med din hvalp.