Uge 7 – Din hvalp besøger dyrlægen
7 uger gammel
Din hvalp er nu 7 uger gammel og det er meget snart tid til, at du kan byde den velkommen i dit hjem. Avleren er med alt sandsynlighed ved at forberede din hvalp på skiftet, ved at introducere den for nye ting – som f.eks. biler, andre mennesker og børn, støvsugeren mm. og den kommer en tur til dyrlægen, hvor den bliver sundhedstjekket, vaccineret, chippet og registreret. Men hvorfor bliver den vaccienret? Kan det ikke være ligemeget? Den lever jo ikke som vildhund, men en beskyttet tilværelse hos dig. I denne uge vil dyrlæge Ditte Varling sætte ord på, hvorfor vi bør vaccinere vores hunde og hvad vi egentlig vaccinere dem mod.
Vaccinebeskyttelse er en vigtig del i at forebygge sygdom hos din hvalp, så den kan få et godt og langt hundeliv med god livskvalitet. Vacciner medfører et aktivt immunrespons i din hvalps krop og beskytter derfor mod sygdom forårsaget af den virus, som vaccinen beskytter imod. Dermed tjener vaccinationer både som forebyggende beskyttelse af den enkelte hvalp, men virker også som en beskyttelse af den samlede hundebestand mod sygdomsudbrud og især spredning af sygdom verden over.
Hvad skal din hund vaccineres mod?
Der findes to typer af vacciner: Kernevacciner og tillægsvacciner.
Alle hunde i Danmark anbefales at vaccineres med kernevaccinerne, imens et vaccinationsprogram med tillægsvacciner tilrettelægges af dyrlægen i samråd med ejeren ud fra en risikovurdering baseret på hundens adfærd, kontakt til andre hunde samt færden i Danmark og i verden. Generelt følges de nyeste vaccine anbefalinger fra World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) som løbende udgiver nye guidelines der kan findes på dette link: http://www.wsava.org/guidelines/vaccination-guidelines
Kernevacciner imod følgende virus sygdomme:
– Hundesygevirus
– Parvovirus
– Adenovirus (smitsom leverbetændelse).
De 3 sygdomme som kernevacciner beskytter imod, er hundesygevirus, parvovirus og adenovirus. Disse 3 vacciner gives til alle hunde, da sygdommene disse virus forårsager, er livstruende og globalt forekommende. De er alle sammen virusinfektioner, som ikke kan behandles med antibiotika, ligesom infektioner forårsaget af bakterier kan. Dette gør virusinfektioner mere alvorlige end bakterielle infektioner og derfor anbefales vaccination imod disse.
Tillægsvacciner
– Leptospirose
– Kennelhoste
– Rabies
Ud over kernevaccinerne kan det være nødvendigt at vaccinere mod sygdommene leptospirose og kennelhoste. Hvis hunden skal med til udlandet, er det desuden et krav, at den er vaccineret mod rabies. I samarbejde med dig som ejer lægges et vaccinationsprogram specielt designet til din hund alt efter din hunds daglige færden, herunder adfærd, kontakt til andre hunde samt dyr og ikke mindst rejsestatus.
Den sidste forberedelse inden hvalpen kommer hjem
Nu er det lige om lidt, at du kan byde dit nye familiemedlem velkommen hjem. Det bliver sjovt. Det bliver overvældende. Det bliver udfordrende. Det bliver helt igennem fantastisk! Er du klar? Her får du en tjekliste, så du kan være helt skarp og klar til afhentning i næste uge.
- Sørg for at hvalpesikre hjemmet (Hvalpesikring af hjemmet)
- Hav alt hundeudstyr indkøbt og klargjort (link til indkøbsliste)
- Hav styr på selve transporten hjem (Transport oversigt)
- Find forsikringsselskab (husk ansvarsforsikring af din hvalp er lovpligtig)
- Alle i familien kender deres roller (hvem sover med hvalpen i starten, hvem foder, lufter osv.)
- Lav zoner med ro i hjemmet, hvor hvalpen kan slappe af
- Find en dyrlæge – og book evt. allerede nu tid til sundhedstjek og vaccination til når hvalpen fylder 12 uger.
- Find en lokal hundeskole og skriv jer op til hvalpetræning.
Kan du sige ”tjek” til det hele? Så er det bare at læne sig tilbage og starte nedtællingen.
Indkøbsliste
Vi har samlet en liste over de vigtigste ting, du skal have klar når hvalpen kommer hjem.
Produktartikel
Produkt beskrivelse